Gogoșile sunt unele dintre cele mai iubite deserturi din bucătăria româmească. Sunt pe placul tuturor, se fac ușor, din ingrediente la îndemână și le poți savura atât simple, cât și pudrate cu zahăr sau umplute cu gem sau ciocolată. Care este secretul celor mai pufoase gogoși și ce să faci pentru ca aluatul să crească.
Atunci când ai poftă de un desert delicios, ușor de făcut în casă, din ingrediente pe care le ai deja, gogoșile reprezintă o variantă excelentă. Le poți face după rețeta clasică, dar și de post, cu sau fără umplutură și pot fi savurate atât calde, cât și reci. Pentru a obține gogoși precum cele cumpărate, trebuie să ții cont de câteva trucuri.
Dospirea aluatului este extrem de importantă pentru un rezultat ca la carte. La fel ca în cazul cozonacului, aluatul pentru gogoși are nevoie de o dublă dospire. Astfel, după ce întinzi coca și o tai în forma în care vrei să obții gogoșile, vei mai lăsa încă o dată aluatul la dospit înainte de a prăji gogoșile. Astfel, ele se vor umfla și vor ieși pufoase și aerate.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Cerne făina într-un bol încăpător. Încălzește puțin laptele și pune câteva linguri de lapte călduț într-un vas, împreună cu drojdia, o lingură de zahăr și una de făină, pentru a face o maia. Restul de lapte amestecă-l cu gălbenușurile și zahărul vanilat. Când maiaua a crescut, pune-o peste făină, împreună cu celelalte ingrediente.
Frământă un aluat, mai întâi cu lingura, apoi cu mâna, până când devine suplu și nu se mai lipește de mâini. Acoperă vasul cu folie alimentară și lasă la dospit 30-40 de minute. După ce aluatul a crescut, întinde-l pe blatul de lucru pudrat cu făină. Întinde o foaie de aproximativ jumătate de centimetru grosime și taie gogoșile după forma și dimensiunea dorită. Le poți face rotunde sau romburi.
După ce ai tăiat aluatul, acoperă-l cu un prosop curat și mai lasă-l la dospit încă 20-30 de minute. În acest fel, gogoșile vor crește și se vor umfla. Pune un vas cu ulei la încins și prăjește gogoșile până când devin aurii. Acestea se vor întoarce singure de pe o parte pe alta, când sunt rumenite. Scoate-le pe hârtie de bucătărie, pentru a scăpa de excesul de ulei, iar după ce s-au răcit, le poți pudra cu zahăr sau le poți umple cu ciocolată sau gem, folosind o seringă de patiserie.