Ciorba de fasole este printre preparatele preferate ale multor români! Gustul tradițional al borșului de fasole este greu de găsit. Din fericire, dacă vei respecta rețeta de mai jos, vei putea să te bucuri de acea savoare a preparatului clasic.
Ciorba de fasole este reprezentativă pentru România, însă nu toate rețetele au în final gustul preparatului pe care îl făcea bunica. Trebuie să știi un ingredient secret și să nu sari peste niciun pas din rețeta de mai jos pentru a-i impresiona pe cei care se vor aduna în jurul mesei.
Ai nevoie de: 500 grame de fasole boabe, un morcov mare, o ceapă, 2-3 roșii bine coapte, o mână de mărar verde, jumătate de linguriță de cimbru, sare, piper boabe, ulei, o foaie de dafin, o linguriță boia de ardei dulce, un ardei gras, șunculiță afumată.
Pentru început e bine să pui fasole în apă cu o seară înainte. A doua zi să pune la fiert și se aruncă apa de trei ori, de fiecare dată când dă în clocot. După ce arunci cele trei ape, pune fasolea iar la fiert și adaugă morcovul și ardeiul tăiat feliuțe. Adaugă apoi ingredientul secret, adică cimbrul. Poți pune o crenguță de cimbru uscat, dacă ai, sau o jumătate de linguriță de cimbru uscat și mărunțit. Ulterior pune și foaia de dafin, boiaua, sarea și piperul boabe.
Separat pune la înăbușit ceapa în puțin ulei. Adaugă roșiile tocate și lasă-le la fiert până se înmoaie. Pune apoi amestecul peste ciorba de fasole, când boabele sunt fierte, apoi lasă să mai dea un clocot. După ce vei opri focul, presară mărarul verde tocat, iar dacă vrei varianta de post de ciorbă de fasole, este gata.
Dacă dorești să pui și șunca afumată, aceasta trebuie prăjită puțin înainte, iar apoi se pune la fiert cu fasolea și legumele.