”Borşul, udătură, sorghitură e una din mîncărurile cele mai răspîndite şi obişnuite la ţăran; nu e casă care să n-aibă putină de borş ori borşeri, borşancă, borşoaică de umplut borş şi nu-i gospodină să nu ştie a umplea borşul. „Dacă n-am o ţîră, oleacă, niţică sorghitură (sorbitură), parcă nu mă ţîn sătulî“”.- ”Din bucătăria țăranului român” , Mihai Lupescu. Din timpuri străvechi, borșul este alimentul de bază din casa românilor.
În gospodăriile, mai ales din zona Moldovei, ciorbele se acreau cu borș făcut în casă. În vremurile prezente, borșul se găsește gata preparat, îmbuteliat la sticle sau pungi, în aproape toate magazinele alimentare. Dar are același gust ca borșul de casă făcut după rețete transmise din generații în generații?
Din nefericire, trăim în era mâncării industrializate/ procesate, pline de aditivi, coloranți și alte chimicale, nu mai regăsim gustul din copilărie al mâncărurilor simple și minunat de gustoase. Nu mai spunem și de conținutul de aditivi, coloranți și de alte chimicale Dar, hai, să încercăm să readucem în prezent rețetele vechi, simple pentru generațiile care vin.
Huștele sunt fermenții fără de care nu se obține borșul de casă. Pentru a prepara borș de casă ai nevoie de o mână de huște care se păstrează în frigider și pe care le vei folosi de câte ori vei vrea să prepari borș de casă. Dacă nu ai de unde să procuri huște, ți le poți prepara singură după rețeta de mai jos:
Ingrediente preparare huște:
Mod de preparare
Cum se prepară borșul de casă?
Ingrediente
Mod de preparare
Dacă vrei să știi cum se acrea de-a binelea borșul, pe vremuri, ia aminte aici: ” Unele gospodine, cînd umplu borş, au obicei de trag copiii de-un ghiţ de păr din cap, ori le dau cîte-o palmă ori pumn, zicînd: „Acru borşul“, avînd credinţa că, făcînd aşa, borşul se acreşte mai iute şi mai tare. De n-are copii, dă-n slugă şi, cam în glumă, şi-n bărbat, pentru care adese primeşte mulţămită şi ea, tot în glumă. (…) În judeţul Tecuci, comuna Ţepu, pentru ca borşul să se înăcrească, femeile dau cu făcăleţul în băieţi, de-i face să plîngă, şi descîntă: „S-a dus la peşte, borşul se-năcreşte“– ”Din bucătăria țăranului român” , Mihai Lupescu.