Secretul celui mai bun borș făcut în casă. Câte zile trebuie lăsat la macerat, de fapt. Multe gospodine greșesc

Cum faci cel mai bun borș de casă.

Scris de: Oana Matei

12 Feb. 2023

Secretul celui mai bun borș făcut în casă. Câte zile trebuie lăsat la macerat, de fapt. Multe gospodine greșesc

Borşul, udătură, sorghitură e una din mîncărurile cele mai răspîndite şi obişnuite la ţăran; nu e casă care să n-aibă putină de borş ori borşeri, borşancă, borşoaică de umplut borş şi nu-i gospodină să nu ştie a umplea borşul. „Dacă n-am o ţîră, oleacă, niţică sorghitură (sorbitură), parcă nu mă ţîn sătulî“”.- ”Din bucătăria țăranului român” , Mihai Lupescu.  Din timpuri străvechi, borșul  este alimentul de bază din casa românilor.

În gospodăriile, mai ales din zona Moldovei, ciorbele se acreau cu borș făcut în casă. În vremurile prezente, borșul se găsește gata preparat, îmbuteliat la sticle sau pungi, în aproape toate magazinele  alimentare. Dar are același gust ca borșul de casă făcut după rețete transmise din generații în generații?

Din nefericire, trăim în era mâncării industrializate/ procesate, pline de aditivi, coloranți și alte chimicale, nu mai regăsim gustul din copilărie al mâncărurilor simple și minunat de gustoase. Nu mai spunem și de conținutul de aditivi, coloranți și de alte chimicale Dar, hai, să încercăm să readucem în prezent rețetele vechi, simple pentru generațiile care vin.

Ce sunt huștele pentru borș și cum se fac?

Huștele sunt fermenții fără de care nu se obține borșul de casă. Pentru a prepara borș de casă ai nevoie de o mână de huște care se păstrează în frigider și pe care le vei folosi de câte ori vei vrea să prepari borș de casă. Dacă nu ai de unde să procuri huște, ți le poți prepara singură după rețeta de mai jos:

Ingrediente preparare huște:

  • 150 g tărâțe de grâu
  • 150 g mălai ( să nu fie grișat)
  • 2 felii de pâine neagră ( veche )
  • 1 crenguță de leuștean
  • 1 crenguță de cimbru sau de vișin
  • 1 l de apă rece

Mod de preparare

  1. Într-un borcan de sticlă  se amestecă tărâțele cu mălaiul și feliile de pâine  peste care se toarnă un litru de apă rece.
  2. Se omogenizează bine toate ingredientele se adaugă crenguțele de leuștean și de cimbru.
  3. Borcanul se acoperă cu o farfurie și se dă deoparte, la loc cald,  pentru 24- 48 de ore, pentru a dospi huștele.
  4. Borcanul cu huște se păstrează în frigider.

Cum se prepară borșul de casă?

Ingrediente

  • 200 g huște
  • 100 g mălai
  • 100 g tărâțe de grâu
  • 2 felii de pâine neagră uscată
  • 1 crenguță de leuștean
  • 1 crenguță de vișin
  • 5 l de apă

Mod de preparare

  1. Se pregătește un borcan de 5l în care se pun toate ingredientele, mai puțin apa.
  2. Se fierb 5l de apă, se lasă puțin la răcit apoi se toarnă în borcan. Atenție, pune sub borcan lama unui cuțit metalic sau o tăviță metalică, pentru a evita crăparea borcanului.
  3. Se amestecă bine ingredientele cu un făcăleț sau cu o lingură de lemn. Borcanul se acoperă cu o farfurie și se lasă la loc călduț pentru 3-4 zile.

Dacă vrei să știi cum se acrea de-a binelea borșul, pe vremuri, ia aminte aici:    ” Unele gospodine, cînd umplu borş, au obicei de trag copiii de-un ghiţ de păr din cap, ori le dau cîte-o palmă ori pumn, zicînd: „Acru borşul“, avînd credinţa că, făcînd aşa, borşul se acreşte mai iute şi mai tare. De n-are copii, dă-n slugă şi, cam în glumă, şi-n bărbat, pentru care adese primeşte mulţămită şi ea, tot în glumă. (…) În judeţul Tecuci, comuna Ţepu, pentru ca borşul să se înăcrească, femeile dau cu făcăleţul în băieţi, de-i face să plîngă, şi descîntă: „S-a dus la peşte, borşul se-năcreşte“– ”Din bucătăria țăranului român” , Mihai Lupescu.

 

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.7 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *