Secretul celui mai bun gem de prune. Ingredientul special pe care îl folosesc adevăratele gospodine

Ce trebuie să pui la final în gem
Secretul celui mai bun gem de prune. Ingredientul special pe care îl folosesc adevăratele gospodine

Când vine vorba de clasicul magiun, (n.r. gem de prune), cea mai bună rețetă este cea a bunicilor, veche de zeci de ani. Cum perioada conservelor, dulcețurilor și gemurilor este în plină desfășurare, vă spunem mai jos secretul celui mai bun gem de prune.

Secretul celui mai bun gem de prune. Saturi de la regretatul gastronom Radu Anton Roman

Gastronomul Radu Anton Roman a scris în cartea sa “Bucate, vinuri și obiceiuri românești” cum se poate face cel mai bun gem de prune. Evident, aici intră și gemul de caise sau corcodușe. Urmând sfaturile de mai jos veți face cel mai delicios gem de prune. Rețeta este asemănătoare cu cea a bunicilor.

„Se grijesc fructele (se spală, se scot sâmburii), se pun la fiert într-o tingire cu fundul gros, dar nu direct pe plită, ci pe țiglă încinsă, abia să bulbucească. Sâmburii de caisă și corcodușe (dacă aveți și doriți să-i adăugați) se sparg, se pisează ca orezul, cam o mână plină de mieji la un kilogram de fructe. Fructele se amestecă într-o doară până când dau în primul clocot, dar, după aceea, trebuie învârtite cât de des, că se prind. După primele clocote, rămâne la buna dumneavoastră plăcere dacă pasați printr-o sită sau nu pasta de fructe, pentru a scăpa de coji.

Trebuie să se lege bine, așa că fiertul și amestecatul durează ore și ore, până când e magiun, adică o pastă în care melesteul (făcălețul, mestecăul) abia se mai învârte. Acum, la sfârșit, se pun sâmburii, se mai amestecă de câteva ori și se pune magiunul în borcane bine preîncălzite, altfel se sparg”, a scris , potrivit retetesivedete.ro.

Rețetă magiun de prune fără zahăr, pas cu pas

Există, desigur, și rețetă de magiun/gem de prune fără zahăr. Aveți nevoie de un kilogram și jumătate de prune pe care trebuie să le spălați foarte bine, apoi se scot sâmburii. Puneți-le la fiert într-o cratiță de inox cu fundul mai gros (altfel magiunul se arde). Se lasă totul la foc mic și se amestecă din când în când.

Când compoziția începe să se îngroașe, reduceți flacăra și amestecați mai des. Ideal ar fi să folosiți o lingură de lemn. Acest magiun fără zahăr se fierbe timp de o oră și jumătate sau chiar mai mult. Totul e în funcție de cât de zemoase sunt prunele folosite. Lăsați să se răcească, apoi se depozitează în borcane.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
4 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *