Vara este anotimpul perfect pentru a te bucura de bucatele delicioase și proaspete pe care natura le oferă. Printre acestea, porumbul copt este un adevărat simbol al sezonului estival. Gustul dulce și crocant al porumbului copt îți trezește papilele gustative și îți aduce aminte inevitabil copilărie. Dar care este secretul celui mai bun porumb copt? În acest articol îți vom prezenta câteva sfaturi care te vor ajuta să obții o experiență culinară desăvârșită atunci când faci porumb copt.
Primul pas pentru a obține cel mai bun porumb copt este alegerea variantei potrivite de porumb. Cel mai bun este porumbul care este încă în ”lapte”. Metoda prin care poți verifica dacă știuleții sunt cei potriviți pentru copt este să îi încerci cu vârful degetului. Mai exact, dacă atunci când apeși pe boabe iese un lichid albicios și lăptos, înseamnă că porumbul este numai bun pentru copt. Aceeași metodă se aplică și atunci când vrei să fierbi porumbul.
Citește și: Cât timp se ține porumbul la fiert, de fapt. Multă lume procedează greșit
Porumbul poate fi copt în mai multe feluri: pe jar, pe grătar, în cuptor, în folie de aluminiu sau într-o tigaie. Dintre toate, cea mai bună rețetă de porumb copt este cea făcută pe grătar sau jar.
În funcție de modalitatea pe care o vei alege, vei ști ce ai de făcut pentru a-l prepara. Diferențele de gust și aspect sunt semnificative.
Atunci când faci porumbul pe jar, folosește lemn și cărbuni. După ce s-a făcut jarul, pune știuleții ca atare desupra fie în pănuși, fie în bețe pe care le rotești ca pe frigărui. Pentru un plus de gust, poți unge porumbul cu unt sau ulei de măsline.
În cazul în care ai ales să îi faci pe grătar, ai grijă să pui porumbul abia dupa ce grătarul este fierbinte. Pe grătar știuleții pot fi așezați fie înfipți în bețe pentru frigărui, fie înveliți în folie de aluminiu, fie ca atare.
Citește și: Cât se fierbe porumbul ca să fie moale și gustos. Greșeala pe care trebuie să o evite gospodinele
După ce ai pus știuleții la copt, trebuie să îi învârți pe toate părțile pentru a se putea coace uniform. Indiferent de metoda pe care ai ales-o să coci porumbul, nu-l lăsa foarte mult pe o singură parte, pentru a nu se arde foarte tare. Întoarce-i o dată la câteva minute și lasă-i pe foc până când s-au copt foarte bine.
După ce ai scos porumbul de la copt, lasa-l să se răcească înainte de a-l servi. Porumbul copt are un gust deosebit dacă îi adaugi puțină sare, așa că cel mai bine ar fi să îl ungi cu o saramură din apă și sare imediat după ce l-ai scos. Fiind fierbinte, apa se va evapora, iar sarea va rămâne pe boabe.
Ai, de asemenea, și varianta în care să pui sare direct pe el înainte să îl mănânci.