Salamul de biscuiți este unul dintre cele mai populare dulciuri de casă de la noi. Pe vremuri, când nu se găsea mai nimic prin magazine, salamul de biscuiți era desertul cel mai consumat în casele românilor. Atunci, salamul de biscuiți se prepara simplu cu margarină, nuci sau rahat. În zilele noastre sunt multe variante de rețete de salam de biscuiți cu unt, lapte, fulgi de ciocolată, lapte condensat, nucă de cocos sau alte ingrediente moderne. Dacă dorești să experimentezi un alt fel de salam de biscuiți, îți propunem o rețetă absolut delicioasă, puțin diferită față se rețeta clasică de salam de biscuiți.
Rețetă specială de salam de biscuiți
Rețeta de mai jos, este o rețetă tradițională portugheză de salam de biscuiți. După cum vei vedea, la sfârșitul articolului, salamul de biscuiți este un desert popular în Europa și nu numai.
Ingrediente
- 250 g ciocolată neagră 50% cacao
- 2 ouă
- 6 linguri de zahăr
- 120 g unt nesărat
- 150 g migdale tocate
- 40 g fistic tocat
- 125 g de biscuiți digestivi
- 1 lingură de vin de porto sau vin licoros (opțional)
- 4 linguri de zahăr pudră
Vezi și Salam de biscuiți de post. Ingredientul cu care poți să înlocuiești untul sau margarina. Rețeta delicioasă pe care trebuie să o încerci
În perioada postului, găsirea unor rețete gustoase, hrănitoare și rapide poate deveni o adevărată provocare. Totuși, bucătăria plant-based oferă o varietate de preparate savuroase, iar…
Sparanghelul este una dintre cele mai rafinate și sănătoase legume, dar este prea puțin folosit în bucătăria românească. Cu un gust dulceag, o textură crocantă…
Mod de preparare
-
Prăjește migdalele și fisticul într-o tigaie la foc mediu-înalt timp de 5 minute, amestecând regulat. Pune-le într-un bol și pune-le deoparte.
-
Într-o cratiță largă, la foc mare, pune apa la fiert. Apoi redu căldura la intensitate medie.
-
Într-un castron de metal, adăugă untul, fulgii de ciocolată, zahărul, ouăle și vinul de porto (opțional).
-
Pune castronul pe baie de apă în timp ce amesteci, timp de 5 minute sau până când se topesc toate ingredientele.
-
Se toarnă amestecul de ciocolată în bolul cu nucile tocate și se amestecă pentru a se încorpora.
-
Biscuiții se în bucăți mici de aproximativ 1 cm.
-
Adaugă biscuiții în compoziția de ciocolată și amestecă bine.
-
Acoperă și pune acest amestec la frigider pentru aproximativ 15 minute pentru a fi mai ușor de modelat.
-
Se toarnă amestecul de ciocolată pe hârtie de copt sau pe folie alimentară
-
Rulează strâns salamul de biscuiți. Răsucește fiecare capăt și continuă să rulezi pentru a forma un cilindru.
-
Pune la frigider pentru minim 2 ore.
-
Scoate salamul de biscuiți din folia alimentară. Pudrează o coală de hârtie de copt cu zahăr pudră. Rulează salamul de ciocolată pe hârtia de copt pentru a se acoperi cu zahăr pudră.
-
Tăie salamul felii sau pune la frigider până când sunt gata de servire.
Salamul de biscuiți în lume
Deși am putea crede că acest desert are origini românești, ei bine, salamul de biscuiți este întâlnit în multe bucătării din lume:
În Italia, salamul de biscuiți este cunoscut sub numele de ” salame al cioccolato”, ”salami turco” sau ” salami vikingo”. Cel mai adesea se consumă de sărbătorile Pascale.
În Grecia, salamul de biscuiți se numește ”mosaiko”.
În Lituania, salamul de biscuiți se prepară cu lapte condensat și se numește ”tinginys”.
În Turcia, se numește ”mozaik pasta”.
În Orientul Mijlociu, este cunoscut sub numele de ”sukseh”, care se modelează mai degrabă în formă de plăcintă decât de salam.
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!