Secretul celui mai bun salam de biscuiți. Ce ingredient special să adaugi pentru un gust aparte

Rețetă portugheză de salam de biscuiți

Scris de: Oana Matei

01 May. 2023

Secretul celui mai bun salam de biscuiți. Ce ingredient special să adaugi pentru un gust aparte

Salamul de biscuiți este unul dintre cele mai populare dulciuri de casă de la noi. Pe vremuri, când nu se găsea mai nimic prin magazine, salamul de biscuiți era desertul cel mai consumat în casele românilor. Atunci, salamul de biscuiți se prepara simplu cu margarină, nuci sau rahat. În zilele noastre sunt multe variante de rețete de salam de biscuiți cu unt, lapte, fulgi de ciocolată, lapte condensat, nucă de cocos sau  alte ingrediente moderne.  Dacă dorești să experimentezi un alt fel de salam de biscuiți, îți propunem o rețetă absolut delicioasă, puțin diferită față se rețeta clasică de salam de biscuiți.

Rețetă specială de salam de biscuiți

Rețeta de mai jos, este o rețetă tradițională portugheză de salam de biscuiți. După cum vei vedea, la sfârșitul articolului, salamul de biscuiți este un desert popular în Europa și nu numai.

Ingrediente

  • 250 ciocolată neagră 50% cacao
  • ouă
  • linguri de zahăr
  • 120 unt nesărat
  • 150 migdale tocate
  • 40 g fistic tocat
  • 125 de biscuiți digestivi
  • lingură de vin de porto sau vin licoros (opțional)
  • linguri de zahăr pudră

Vezi și Salam de biscuiți de post. Ingredientul cu care poți să înlocuiești untul sau margarina. Rețeta delicioasă pe care trebuie să o încerci

Mod de preparare

  • Prăjește migdalele și fisticul într-o tigaie la foc mediu-înalt timp de 5 minute, amestecând regulat. Pune-le într-un bol și pune-le deoparte.
  • Într-o cratiță largă, la foc mare, pune apa la fiert. Apoi redu căldura la intensitate medie.
  • Într-un castron de metal, adăugă untul, fulgii de ciocolată, zahărul, ouăle și vinul de porto (opțional).
  • Pune castronul pe baie de apă în timp ce amesteci, timp de 5 minute sau până când se topesc toate ingredientele.
  • Se toarnă amestecul de ciocolată în bolul cu nucile tocate și se amestecă pentru a se încorpora.
  • Biscuiții se  în bucăți mici de aproximativ 1 cm.
  • Adaugă biscuiții în compoziția de ciocolată și amestecă bine.
  • Acoperă și pune acest amestec la frigider pentru aproximativ 15 minute pentru a fi mai ușor de modelat.
  • Se toarnă amestecul de ciocolată pe hârtie de copt sau pe folie alimentară
  • Rulează strâns salamul de biscuiți. Răsucește fiecare capăt și continuă să rulezi  pentru a forma un cilindru.
  • Pune la frigider pentru minim 2 ore.
  •  Scoate salamul de biscuiți din folia alimentară. Pudrează o coală de hârtie de copt cu zahăr pudră. Rulează salamul de ciocolată pe hârtia de copt pentru a se acoperi cu zahăr pudră.
  • Tăie salamul felii sau pune la frigider până când sunt gata de servire.

Salamul de biscuiți în lume

Deși am putea crede că acest desert are origini românești, ei bine, salamul de biscuiți este întâlnit în multe bucătării din lume:

În Italia, salamul de biscuiți este cunoscut sub numele de ” salame al cioccolato”, ”salami turco” sau ” salami vikingo”. Cel mai adesea se consumă de sărbătorile Pascale.

În Grecia, salamul de biscuiți se numește ”mosaiko”.

În Lituania, salamul de biscuiți se prepară cu lapte condensat și se numește ”tinginys”.

În Turcia, se numește ”mozaik pasta”.

În Orientul Mijlociu, este cunoscut sub numele de ”sukseh”, care se modelează mai degrabă în formă de plăcintă decât de salam.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *