Secretul celui mai bun sos de pizza. Ingredientul magic pe care îl adaugă întotdeauna bucătarii italieni

Așa va avea un gust precum în pizzeriile cu tradiție

Scris de: Daoud Andra

29 Jan. 2023

Secretul celui mai bun sos de pizza. Ingredientul magic pe care îl adaugă întotdeauna bucătarii italieni

Pizza este un preparat care se bucură de popularitate peste tot în lume. În pizzeriile cu tradiție, bucătarii respectă aceeași rețetă de zeci de ani, iar rezultatul este întotdeauna delicios. Pentru a obține o pizza perfectă, ingredientele trebuie să fie unele de calitate. Care este secretul celui mai bun sos de pizza și ce ingredient nu trebuie să îi lipsească niciodată.

Care este secretul celui mai bun sos de pizza

Atunci când ai poftă de o pizza bună, o poți comanda sau o poți face acasă. Dacă alegi a doua variantă, ai nevoie de ingrediente de calitate și de câteva trucuri pe care pizzerii le aplică de fiecare dată. Deși în prezent găsești inclusiv blat gata făcut și congelat, ideal este să faci totul cu mâna ta, de la zero. Vei avea mai mult de muncă, însă satisfacția va fi pe măsură.

În ceea ce privește sosul, evită-l pe cel gata preparat, la borcan, și fă un sos de pizza natural, de la zero. Ai nevoie de câteva ingrediente pentru a obține gustul desăvârșit.

Citește și: Preparatele pe care să nu le comanzi niciodată într-o pizzerie. Sfatul unui celebru bucătar

Ingrediente:

  • 400 g roșii decojite
  • 1 ceapă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri oțet balsamic
  • 1/2 linguriță sare
  • piper
  • 1/2 linguriță zahăr
  • oregano
  • busuioc
  • 1 foaie de dafin

Mod de preparare:

Se curăță ceapa și usturoiul, se taie mărunt și se pun într-o tigaie, alături de uleiul de măsline și un praf de sare. Se călesc la foc potrivit timp de 1-2 minute, după care se adaugă roșiile decojite și tăiate cubulețe, piper, oregano și busuioc uscate, precum și o foaie de dafin. Se amestecă și se lasă sosul să fiarbă la foc potrivit. După 15 minute, se pun oțetul balsamic și zahărul. Roșiile sunt acide, de aceea este nevoie de puțin zahăr, pentru a echilibra gustul sosului.

Sosul de roșii trebuie să fiarbă cel puțin 30 de minute, în funcție de câtă apă au roșiile. Când a devenit consistent, sosul este gata. Se oprește focul și se pasează sosul cu ajutorul blenderului, astfel încât să capete o textură cât mai fină. Când sosul s-a răcit, poate fi pus pe blatul de pizza, după care urmează celelalte ingrediente.

Secretul celui mai bun sos de pizza
Cel mai bun sos de pizza este cel făcut în casă

Cum se face aluatul de pizza

Ingrediente:

  • făină din grâu dur
  • 500 ml apă călduță
  • 1 plic drojdie uscată
  • 50 ml ulei de măsline
  • un praf de sare
  • 1 linguriță zahăr

Citește și: Pizza cu blat din dovlecei. Rețeta de pizza dietetică fără făină, fără drojdie

Se cerne făina într-un vas încăpător. Separat, se face o maia din apa călduță, drojdie și zahăr și se lasă 10 minute la crescut. Se toarnă maiaua împreună cu uleiul de măsline peste făină și se adaugă un praf de sare. Se frământă aluatul de pizza cu mâna până când acesta devine suplu și elastic. Nu se pune multă făină de la început, ci se mai adaugă pe parcurs, dacă mai este nevoie. O cantitate prea mare de făină face ca aluatul să fie greoi și să nu crească cum trebuie.

Când aluatul se desprinde de vas și de mâini, este frământat suficient. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă să se dospească cel puțin 2 ore înainte de a-l folosi. Cu cât aluatul este mai aerat, cu atât va fi și blatul de pizza. Ideal este să frămânți aluatul cu câteva ore înainte și să-l lași la frigider înainte de a face pizza.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.2 16 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *