Pizza este un preparat care se bucură de popularitate peste tot în lume. În pizzeriile cu tradiție, bucătarii respectă aceeași rețetă de zeci de ani, iar rezultatul este întotdeauna delicios. Pentru a obține o pizza perfectă, ingredientele trebuie să fie unele de calitate. Care este secretul celui mai bun sos de pizza și ce ingredient nu trebuie să îi lipsească niciodată.
Atunci când ai poftă de o pizza bună, o poți comanda sau o poți face acasă. Dacă alegi a doua variantă, ai nevoie de ingrediente de calitate și de câteva trucuri pe care pizzerii le aplică de fiecare dată. Deși în prezent găsești inclusiv blat gata făcut și congelat, ideal este să faci totul cu mâna ta, de la zero. Vei avea mai mult de muncă, însă satisfacția va fi pe măsură.
În ceea ce privește sosul, evită-l pe cel gata preparat, la borcan, și fă un sos de pizza natural, de la zero. Ai nevoie de câteva ingrediente pentru a obține gustul desăvârșit.
Citește și: Preparatele pe care să nu le comanzi niciodată într-o pizzerie. Sfatul unui celebru bucătar
Se curăță ceapa și usturoiul, se taie mărunt și se pun într-o tigaie, alături de uleiul de măsline și un praf de sare. Se călesc la foc potrivit timp de 1-2 minute, după care se adaugă roșiile decojite și tăiate cubulețe, piper, oregano și busuioc uscate, precum și o foaie de dafin. Se amestecă și se lasă sosul să fiarbă la foc potrivit. După 15 minute, se pun oțetul balsamic și zahărul. Roșiile sunt acide, de aceea este nevoie de puțin zahăr, pentru a echilibra gustul sosului.
Sosul de roșii trebuie să fiarbă cel puțin 30 de minute, în funcție de câtă apă au roșiile. Când a devenit consistent, sosul este gata. Se oprește focul și se pasează sosul cu ajutorul blenderului, astfel încât să capete o textură cât mai fină. Când sosul s-a răcit, poate fi pus pe blatul de pizza, după care urmează celelalte ingrediente.
Citește și: Pizza cu blat din dovlecei. Rețeta de pizza dietetică fără făină, fără drojdie
Se cerne făina într-un vas încăpător. Separat, se face o maia din apa călduță, drojdie și zahăr și se lasă 10 minute la crescut. Se toarnă maiaua împreună cu uleiul de măsline peste făină și se adaugă un praf de sare. Se frământă aluatul de pizza cu mâna până când acesta devine suplu și elastic. Nu se pune multă făină de la început, ci se mai adaugă pe parcurs, dacă mai este nevoie. O cantitate prea mare de făină face ca aluatul să fie greoi și să nu crească cum trebuie.
Când aluatul se desprinde de vas și de mâini, este frământat suficient. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă să se dospească cel puțin 2 ore înainte de a-l folosi. Cu cât aluatul este mai aerat, cu atât va fi și blatul de pizza. Ideal este să frămânți aluatul cu câteva ore înainte și să-l lași la frigider înainte de a face pizza.