Stufatul de miel este o mâncare tradițională, cu origini în bucătăria românească, care constă în gătirea lentă a cărnii de miel într-un lichid, împreună cu legume și condimente, până când carnea devine fragedă și suculentă. Este adesea considerată o mâncare de sezon, asociată cu sărbătorile de Paște sau cu alte ocazii speciale. Pentru a pregăti un stufat de miel clasic, bucățile de carne de miel sunt călite la început împreună cu ceapă și usturoiul verde, apoi se adaugă vinul alb sec, sosul de roșii, iar apoi se lasă să fiarbă lent în cuptor sau pe aragaz.
Cum se prepară rețeta tradițională de stufat de miel?
Stufatul de miel este adesea servit cu garnituri precum cartofi piure, mămăligă sau castraveciori murați. Este o mâncare bogată în arome și gusturi, iar carnea de miel este suculentă și plină de savoare.
Rețeta de stufat de miel este o mâncare care se prepară simplu, cu puține ingrediente. Este o mâncare foarte gustoasă și aromată care se poate prepara și cu carne de vită, pui, ied sau porc.
Ingrediente
- 1,25 kg carne de miel ( bucățele de carne, spinare, coaste)
- 2 legături de ceapa verde
- 2 legături de usturoi verde
- 250 mililitri bulion sau suc de roșii
- ulei de măsline
- 100 mililitri vin alb sec
- sare, piper
- ulei sau 1 lingura untura de porc
- pătrunjel, mărar
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Vezi și Testul pe care trebuie să îl faci când cumperi carne de miel. Așa îți dai seama dacă e toxică
Mod de preparare
- Se pregătește carnea de miel: se porționează în bucăți, se unge cu ulei de măsline, apoi se condimentează cu sare și piper. Se lasă la marinat pentru 3-4 ore, în frigider.
- Scoateți carnea din frigider cu 2 ore înainte de a începe să gătiți mâncarea.
- Într-o tigaie încăpătoare se încinge uleiul sau untura, apoi se pun bucățile de carne la rumenit.
- Se spală și se curăță ceapa și usturoiul, apoi se toacă mărunt.
- După ce carnea s-a rumenit, se scoate din tigaie și se pune în tava de copt.
- Se pregătește sosul pentru stufat: în tigaia unde a fost prăjită carnea, se călește ceapa împreună cu usturoiul. După ce legumele s-au călit, se toarnă vinul alb și sucul de roșii. Sosul se lasă să dea în clocot, pentru 2-3 minute, apoi se asezonează de sare și piper.
- Se toarnă sosul în tavă, peste carne și se dă la cuptorul încins la 180 de grade, pentru 20 de minute.
- Peste stufat se presară pătrunjel și mărar verde, tocat.
Stufatul de miel se servește cu mămăligă sau cu garnitură de cartofi piure, paste sau orez alb fiert.
Vezi și Cât costă kilogramul de miel cu câteva zile înainte de Paște 2023. Prețul a explodat
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!