Secretul celui mai cremos și pufos piure de cartofi. Piureul de cartofi este una dintre cele mai comune garnituri. Însă chiar dacă pare banal de făcut, există diferite rețete care promit gustul desăvârșit al piureului. Gospodinele cu experiență știu însă care este cu adevărat secretul celui cremos piure de cartofi, chiar și fără a folosi lapte.
Fie că ești sau nu pasionat de gătit, propbabil că și tu ai încercat măcar o dată să faci piure de cartofi. Este o garnitură ideală pentru mai toate tipurile de carne. Însă poate fi consumat și simplu, mai ales dacă ții post. Eventual asezonat cu legume proaspete sau murături.
Rețetele de piure de cartofi sunt în general ușor de făcut și într-un timp scurt. Mulți dintre noi preferă să adauge lapte și unt atunci când gătesc piureul, lucru care nu este deloc greșit, mai ales dacă îți dorești o textură cremoasă.
Însă există o metodă prin care poți face piureul cremos și pufost și fără a adăuga aceste ingrediente.
Așadar, înainte de toate, pentru a preveni ca piureul să devină apos este important să scurgi apa din cartofii fierți. După care, trebuie să îi pui din nou pe foc pentru câteva minute până când se usucă.
Când lichidul s-a evaporat, îi poți găti. Așa cum am spus anterior, un piure excelent poate fi obținut și fără a adăuga lapte. Este suficient să pisezi bine cartofii peste care poți adăuga o bucată mare de unt moale. Totuși, dacă preferi ca piureul să fie mai lichid, poți adăuga lapte, dar nu uita să îl încălzești înainte de a-l turna peste cartofi. În caz contrar, riști să obții un piure gri și lipicios.
O informație de care trebuie să ții cont înainte de a găti piureul este aceea că nu toți cartofii se pretează pentru o astfel de rețetă. Evită cartofii roșii și alege-i pe cei albi și astfel preparatul va ieși moale și pufos, exact ca la restaurant.
Curăță cartofii albi de coajă, taie-i în cuburi și pune-i la fiert în apă fierbinte în care trebuie adăugată puțină sare. După ce s-au fiert, aceștia se scurg de apă și se pun într-un bol. Deasupra adăugă untul, sarea, după care zdrobește-i cu un instrument special.
Adaugă lapte treptat în timp ce pasezi cartofii. După ce ai adăugat jumătate din cantitatea de lapte, se poate adăuga și smântâna, iar mai apoi se toarnă restul de lapte. Amestecă până când obții o cremă fină și pufoasă.