Cu toții avem în jurul nostru exemple de cupluri longevive, care au ajuns până la nunta de aur sau chiar de diamant. Pot fi bunici, străbunici, cunoștințe, însă recordul pentru cei mai mulți ani petrecuți împreună l-a deținut un cuplu din India. Care a fost secretul celui mai longeviv cuplu din istorie, care a ajuns să aniverseze 90 de ani de căsnicie.
Karam și Kartani Chand au format unul dintre cele mai longevive cupluri cunoscute în istorie. Cei doi s-au născut în India, iar 9 decenii din viață și le-au dedicat unul altuia. S-au căsătorit în anul 1926 și au rămas împreună până în 2016, atunci când Karam a murit.
În ciuda faptului că au traversat și perioade dificile, cei doi au rămas împreună și le-au depășit pe toate, ajungând la 90 de ani de căsnicie și devenind un exemplu pentru cuplurile care i-au cunoscut. Au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, au trecut prin schimbări politice și sociale și s-au sprijinit reciproc toată viața.
Iubirea și respectul reciproc, valorile comune, dar și faptul că familia a fost sacră pentru ei au fost lucrurile care i-au ajutat să reziste atât de mult împreună. Căsătoria lor a fost aranjată de familii, însă acest lucru nu i-a împiedicat să dezvolte o iubire solidă.
Cei doi aveau 16 ani când s-au căsătorit și de atunci au rămas împreună până când moartea i-a despărțit. Au locuit în Punjab, unde au lucrat la ferma familiei. De-a lungul căsniciei, cei doi au avut 8 copii și 27 de nepoți. Potrivit publicației The Atlantic, acesta a fost cel mai longeviv cuplu cunoscut din istorie.
Citește și: Ce înseamnă când cuplul se ceartă mult. 6 motive principale din spatele discuțiilor
Exemplu lor poate inspira multe cupluri tinere. În prezent, relațiile se destramă cu ușurință, atât în cazul cuplurilor căsătorite, cât și în cazul celor necăsătorite. Psihologii specializați în relații de cuplu au observat că oamenii nu mai au răbdare să repare fisurile din relație și preferă să pună punct atunci când lucrurile nu mai merg.
Anul trecut, România era în topul țărilor europene cu cea mai mare rată a divorțurilor. Din 1990 până în 2020, rata divorțurilor în țara noastră a crescut cu 75% potrivit unui studiu realizat de Școala pentru Cuplu. În anul 2020, s-a înregistrat un divorț la fiecare 3,5 căsătorii, conform Institutului Național de Statistică. Durata medie a unei relații la români este de 9 ani.
Motivele care duc la încheierea unei căsnicii sunt diverse, dar cel mai adesea au legătură cu faptul că dinamica de cuplu se schimbă. Oamenii sunt din ce în ce mai orientați spre carieră în prezent și pun pe planul al doilea viața de familie.
„Acum 25 de ani, alegeai un partener alături de care îți construiai o carieră. Acum am întâlnit mulți tineri care pornesc mai degrabă de la premisa: Am nevoie să investesc în carieră, pentru că e ceva sigur și pot să am grijă de relație, după ce sunt împlinit în carieră. Asta se întâmplă pentru că părinții nu au avut relații grozave sau ce văd în jur nu le dă încredere. Tinerii nu au foarte multă încredere în relații de cuplu de lungă durată satisfăcătoare. Atunci investesc acolo unde simt că au mai mult control.”, explică psihologul de cuplu Domnica Petrovai, pentru Libertatea.