Secretul celui mai pufos cozonac constă în tehnica de a-l pregăti înainte de a-l băga în cuptor. Știm, este mult mai ușor să cumperi de-a gata un cozonac de la patiserie. Însă, merită oare să sacrifici toată aroma și prospețimea doar pentru comoditate? Cozonacul nu este întotdeauna cel mai ușor de preparat. Dar dacă ții cont de câteva secrete, vei fii surprinsă de cât de simplu poate fi să obții cea mai delicioasă prăjitură cu nucă. Iată cu ce trebuie să amesteci gălbenuşurile când prepari aluatul.
Aluatul se frământă întotdeauna într-o cameră călduroasă, de preferat în bucătărie. Ingredientele folosite trebuie să fie la temperatura camerei. Nu deschide geamul în camera în care vrei să te apuci de frământarea aluatului. Deoarece aluatul este lipicios la început, trebuie adăugat și puțin unt topit, combinat cu ulei sau cu untură. De preferat, aluatul se frământă până devine elastic. Nu se rupe, ci trebuie împăturit cu grijă.
Cu cât este împăturit mai bine și mai frământat cu grijă, cu atât aluatul va ieși mai pufos. Foarte important, aluatul nu trebuie să fie frământat prea mult timp, ci sunt de ajuns aproximativ 20 de minute. La final, aluatul trebuie pus la dospit cel puțin o oră, până când volumul lui se dublează. Acoperă vasul cu un prosop de bucătărie.
Ca aluatul să iasă cât mai bine, dăcă ai mai puține ouă, poți să adaugi câteva linguri de lapte în plus. Înainte să adaugi laptele, ține cont de consisteța făinii. Cel mai bun ar fi un lapte de țară, mai gras.