În era digitală, aplicațiile de navigație au devenit indispensabile pentru șoferi. Printre cele mai populare se numără Google Maps, care nu doar că ne ghidează către destinație, dar ascunde și un secret ingenios ce poate contribui la reducerea consumului de combustibil. Iată trucul care este deja folosit de foarte mulți șoferi.
Gigantul Google a introdus la finalul anului 2021 o opțiune în Maps menită să îi ajute pe șoferi să economisească mai mult combustibil, afișând cele mai bune rute din acest punct de vedere. Potrivit companiei, această opțiune a dus la economisirea a 1.2 milioane de tone metrice de emisii de dioxid de carbon, scrie The Verge.
Mai exact, echivalentul eliminării de pe străzi a 250.000 de mașini care poluează, pe an, susține Google. Inițial, funcția a fost lansată în Statele Unite, dar acum o pot folosi și șoferii din Canada, Egipt și alte 40 de țări din Europa.
Citește și: Visul cel mai căutat pe Google. Ce visează cel mai des oamenii
Conform specialiștilor, aplicația folosește un model de învățare automată pentru a prezice care e cea mai eficientă rută din punct de vedere al consumului de combustibil.
În cazul în care ruta cea mai eficientă din punct de vedere al consumuui de combustibil coinicde cu cea mai rapidă dintre ele, atunci Google va afișa o singură direcție.
Tot ceea ce trebuie să facă utilizatorii este să introducă pe platformă ce fel de motor au mașinile lor: benzină, diesel, hibrid, electric. Astfel, fucția va prezice mai bine care e cea mai bună rută din punct de vedere al consumului de carburant sau energie, pentru fiecare utilizator.
Desigur, folosirea transportului în comun, mersul pe jos sau mersul pe bicicletă rămân cele mai sustenabile alternative. Dacă trebuie să mergi cu mașina, atunci poți folosi opțiunea Google Maps, ce îți va arăta cum e mai eficient să conduci.
Google se va concentra și mai mult asupra sustenabilității și lucrează la dezvoltarea unor noi opțiuni pentru cei care aleg să meagă cu transportul în comun sau pe jos. În noiembrie 2022, gigantul tech a introdus o funcție de realitate augmentată în Maps, numită Live View. Aceasta e însă disponibilă doar în anumite orașe mari.
Citește și: Ce înseamnă wordle, cel mai căutat cuvânt pe Google în 2022. De ce a devenit de fapt senzație pe internet
De asemenea, Maps include un filtru care să îi ajute pe posesorii de mașini electrice să găsească mai repede o stație de încărcare rapidă.