Toamna bate la ușă, așa că multe gospodine încep să-și pregătească cămara cu bunătăți pentru sosirea sezonului rece. Și bineînțeles, de acolo, nu poate lipsi zacusca. Acest preparat se poate face din pește sau din diverse legume, printre care se numără şi fasolea. Iată rețeta delicioasă recomandată de marele maestru bucătar Adi Hădean. Această zacuscă de fasole îți va încanta papilele gustative încă de la prima înghițitură.
Zacusca se numără, fără îndoială, printre cele mai îndrăgite preparate de către români, și nu numai. Ea poate fi făcută după mai multe rețete, dar pe cea mai bună ți-o prezentăm mai jos.
Ea este testată și recomandată de chef Adi Hădean. Îți garantăm că nu ai mâncat niciodată o zacuscă de fasole atât de gustoasă. Pentru prepararea acesteia, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Citește și Ingredientul secret pentru cea mai gustoasă zacuscă. Gospodinele de la țară îl folosesc de sute de ani!
Mai întâi de toate se pune fasolea în apă rece și se lasă acolo timp de câteva ore, apoi se schimbă apa și se dă în clocot. Ulterior, se schimbă din nou, se dă în clocot şi încă o dată se schimbă apa, apoi se fierbe fasolea până se înmoaie bine.
Jumătate din cantitate se pasează și cealaltă jumătate se lasă boabe. Mai departe, se spală ardeiul kapia şi ardeiul gogoșar, după care se pun la copt. După ce se coc, se pun într-o oală și se acoperă cu un capac ca să se înăbuşe și să se curețe mai uşor.
Acum, se elimină coaja și se toacă mărunt. Se adaugă apă într-o oală și se pune pe aragaz ca să clocotească, apoi se adaugă roşiile crestate şi se lasă câteva minute, după care se scot, se curăță de coajă și se toc mărunt.
De asemenea, ceapă se toacă mărunt şi se căleşte în 700 ml de ulei. Când devine sticloasă, se adaugă morcovul ras şi se călesc împreună încă 10 minute, apoi se adaugă ardeiul tocat şi se dă în clocot.
”Adăugăm roşiile toacate, cu tot cu zeamă lăsată, sarea, piperul şi foile de dafin şi fierbem zacusca până se pătrund legumele, aproximativ 40 minute, amestecând des. Adăugăm fasolea pasată, fierbem 10 minute, apoi adăugăm boabele de fasole şi mai ţinem pe foc 10 minute.
Zacusca e gata când începe să se ridice uleiul la suprafaţă. Spălăm borcanele şi capacele şi le punem în cuptor, pornim cuptorul şi le lăsăm 10-15 minute, până se usucă bine. Turnăm zacusca în borcanele scoase din cuptor, punem capacul şi îl strângem bine. Învelim borcanele într-o pătrură şi le lăsăm să se răcească încet, apoi le punem în cămară.”, notează chef Adi Hădean pe blogul său adihadean.ro.
Citește și Cât timp se fierbe zacusca. Secretul ca să reziste toată iarna și să nu prindă mucegai!