Dovleceii pane este un preparat delicios de lângă care nu poate lipsi celebrul mujdei de usturoi. Dovleceii pane se gătesc rapid, sunt plini de vitamine și se digeră foarte ușor, astfel că oricine îi poate prepara iar mai apoi bucura de gustul și beneficiile acestora. Rețeta deliciosului preparat o regăsim în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” scrisă de celebrul maestru bucătar Radu Anton Roman.
Dovleceii pane nu necesită foarte multe cunoștințe gastronomice. Cine vrea să se delecteze cu acest aliment nu are de făcut decât să urmeze rețeta chef-ului, care a notat următoarele despre preparat: „Sunt zile când, îngrăşat (de prea mult soare) şi sătul (de tot ce-ngraşă) nu-mi doresc decât un lucru: pâine prăjită, cu dovlecei şi vinete rumenite în ulei, şi mujdei”. Iată și rețeta pe care o propune Radu Anton Roman:
Urmează prepararea legumelor, cum nu se poate mai ușoară, după cum a notat în lucrarea sa regretatul gastronom: „Dovleceii sau vintele se taie rondele de un deget (gros), se trec prin făină şi se prăjesc în ulei. Usturoiul se curăţă, se pisează cu un praf de sare. Mărarul verde se taie mărunt. Din pisătura de usturoi, o lingură de ulei, un păhărel cu apă, mărar şi sare, se prepară un sos care se toarnă pe dovlecei şi vinete, să dea doar într-un singur clocot”.
Dovleceii conţin cantităţi foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor şi potasiu în pulpă și mai ales în coajă. Foarte important de reţinut este faptul că majoritatea vitaminelor, a mineralelor şi a altor substanţe active, ca enzimele, flavonoidele și altele sunt depozitate în coajă. Datorită fibrelor alimentare, potasiului şi numărului scăzut de calorii, (doar 100 grame dovlecei proaspeţi au mai puţin de 15 calorii) aceștia sunt un aliat puternic în dietele pentru slăbit.
Radu Anton Roman a fost gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic, latură de care a profitat din plin și care a ajutat foarte mult și alți pasionați ai mâncării. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”. Acesta a murit în anul 2005, la vârsta de 57 de ani.