Chef Sorin Bontea are propria sa rețetă de cozonac. Descoperă mai jos care sunt ingredientele și respectă-i indicațiile pentru a obține acest desert pufos. Chiar dacă nu ai mai făcut până acum cozonaci, aceasta este una dintre cele mai simple rețete.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se pun 400 ml de lapte la încălzit, iar separat, într-un bol mare se amestecă ingredientele uscate. Fă apoi o gaură în mijloc. Într-un alt castron amestecă gălbenușurile cu sarea până când se omogenizează. Topește 150 gr de unt, dizolvă zahărul în laptele cald, apoi adaugă ouăle amestecate cu sarea și altele și care ai topit zahărul. Amestecă totul foarte bine.
Pune apoi uleiul peste untul topit, iar când aluatul începe să se formeze, pune peste el în fir subțire din acest lichid. Coca se frământă până se încorporează tot uleiul și untul, astfel se obține un aluat pufos și fraged. Se lasă la dospit, iar între timp se pregătește umplutura.
Albușurile se bat spumă, obținând o bezea, apoi se adaugă cacao, nuci și esența de rom.
Împarte aluatul în patru și fă același lucru încă o dată cu jumătățile lor. Întinde una dintre cele patru bucăți într-un dreptunghi. Compoziția se împarte și ea în 4 și se întinde pe foaia în formă de dreptunghi. Foaia se rulează și se repetă același lucru și la celelalte trei foi. Se împletesc câte două rulouri. Tava se unge cu ulei, apoi se așază cozonacul și se mai lasă la crescut pentru 45 de minute. Se unge cozonacul cu un amestec de ou și lapte și puteți presăra și zahăr. Se lasă apoi la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade.