Checul este unul dintre cele mai clasice și simple prăjituri pentru cei care sunt începători în lumea a deserturilor și chiar a gătitului. Totuși, în ciuda acestei aparente simplități, prepararea unui chec cu textura pufoasă, fragedă și umedă care să se păstreze pentru câteva zile, nu este chiar ușoară. Greșelile frecvente țin fie de cantitatea inadecvată de făină, fie folosirea ingredientelor reci, direct din frigider sau temperatura de coacere, prea mare sau prea mică.
Cum faci un chec pufos care nu se usucă după două zile?
În rândurile de mai jos îți arătăm cum să prepari un chec simplu, economic, cu textura fragedă.
Sunt mai mulți factori care pot influența textura checului tău. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să obții un chec fraged și umed, perfect de servit și în zilele următoare:
- ingredientele, în special ouăle, se folosesc la temperatura camerei.
- albușurile se bat separat de gălbenușuri. Astfel checul va fi pufos, aerat.
- nu se adaugă praf de copt pentru că usucă aluatul de chec. Ouăle bătute bine au rol de agent de creștere a aluatului.
- se folosește făină albă, tip 000.
- miezul de nucă, dacă folosești, se prăjește ușor înainte.
- temperatura de coacere este de 180 de grade- în primele 15 minute, 170 de grade- în următoarele 10 minute.
- checul se răcește complet pe grătar, înainte de servire.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Chec pufos cu nucă prăjită și cacao
Ingrediente pentru aluat
- 4 albușuri
- 4 gălbenușuri
- 150 gr zahăr
- 3 linguri apă minerală
- 1 pliculeț praf de copt
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri de cacao
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- 100 gr mărunțitâ
- 1 praf de sare
Ingrediente pentru umplutură
- 100 gr nucă mărunțită, ușor prăjită
Vezi și De ce se lasă checul, de fapt. Greșeala uriașă pe care o fac toate gospodinele
Cum se prepară Checul pufos cu nucă prăjită și cacao
- Se separă ouăle. Este important ca întotdeauna să scoateți ouăle din frigider cu 30 de minute înainte de folosire, pentru a ajunge la temperatura camerei.
- Într-un vas de sticlă sau de inox se mixează albușurile cu un praf de sare, până când spuma devine fermă.
- Zahărul se adaugă treptat, în spuma de albușuri și se mixează în continuare până se obține o bezea lucioasă.
- Separat, gălbenușurile se fricționează cu ulei, până se omogenizează.
- Amestecul de gălbenușuri se încorporează în compoziția de bezea și se amestecă ușor cu o spatulă de silicon, de jos în sus.
- Se încorporează făina în compoziția de ouă, treptat, amestecând cu mișcări circulare. Nu puneți mai multă făină, aluatul trebuie să fie subțire.
- Se toarnă trei sferturi din compoziția de aluat, în tava de copt tapetată cu hârtie cerată.
- Compoziția de aluat rămasă se amestecă cu praful de cacao.
- Cu ajutorul unei linguri se toarnă aluatul cu cacao pe toată lungimea checului. Cu un băț de frigăruie se fac cercuri concentrice pe chec, dintr-un capăt până în celălalt.
- Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 15 de minute. Se reduce căldura și se mai lasă 10 minute la copt. Se face proba cu scobitoarea: se introduce scobitoarea cât mai adânc în chec, dacă nu rămâne aluat pe ea, înseamnă că este copt checul.
- Checul fierbinte se răstoarnă pe grătarul de răcire. Se taie felii după ce a fost răcit complet.
Vezi și De ce crapă checul în cuptor. Greșeala pe care trebuie să o eviți
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!