Ciorba de miel face parte din tradiția culinară a României și este o mâncare specifică sezonului de primăvară și a sărbătorii de Paște. Carnea de miel este considerată un ingredient important în perioada sărbătorilor religioase, deoarece simbolizează sacrificiul lui Iisus Hristos și este asociată cu renașterea și începutul unui nou ciclu.
Rețeta specială de ciorbă de miel
Prepararea ciorbei de miel nu este un proces greu de urmat, dacă știți câteva ponturi despre cum să alegeți carnea de miel, care sunt legumele cele mai potrivite și condimentele care dau tușa finală a acestei ciorbe speciale.
O rețetă deosebită de ciorbă de miel este cea acrită cu borș și cu multe verdețuri de sezon. Puteți folosi orice verdețuri de sezon găsiți, cum ar fi: ceapă verde, usturoi verde, lobodă roșie sau verde, untișor, leurdă sau ștevie. Este o ciorbă ușor de preparat, cu un gust absolut divin:
Ingrediente
- 1 kilogram de oase cu carne de miel, coaste, gât sau cap
- 1 morcov
- 1 pătrunjel
- 1 păstârnac
- 1 țelină mică
- 1 ceapă mare
- 1 legătură ștevie
- untișor- opțional
- 1 legătură lobodă
- 1 legătură leurdă
- 2-3 legătură ceapă verde
- leuștean verde
- 2-3 gălbenușuri de ou
- 250 ml smântână grasă
- 2 linguri orez
- sare
- piper boabe
- 1 litru borș
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Mod de preparare ciorba de miel
- Oasele cu carne se spală și se pun la fiert în 4-5 litri de apă. Dacă folosiți cap de miel, acesta se spală bine, se scot globii oculari și dinții. Pentru ca zeama să fie limpede, când apa începe să fiarbă, așteptați 5 minute, apoi spumați și schimbați apa.
- Se pune din nou carnea la fiert pentru aproximativ 30 de minute.
- Rădăcinoasele precum morcovul, ceapa uscată, țelina, păstârnacul și pătrunjelul se curăță, se toacă apoi se adaugă la fiert, peste carne.
- Separat, se spală orezul apoi se pune la fiert într-o crăticioară.
- După ce rădăcinoasele au fiert, se adaugă orezul fiert.
- Între timp se curăță și se toacă toate verdețurile.
- Borșul se pune la fiert într-o oală, separat.
- După ce borșul a fiert se adaugă în ciorba de miel.
- Verdețurile se adaugă cu 10 minute înainte de finalizarea ciorbei de miel, cât să se opărească. Astfel se păstrează gustul intens de verdețuri în ciorba de miel.
- Ciorba se sărează și se condimentează cu piper după gust.
- Într-un bol, se prepară liazonul din gălbenușurile de ou și smântână. Se adaugă două polonice de ciorbă fierbinte pentru a se tempera sosul, apoi compoziția se toarnă în ciorba de miel. Oala se acoperă cu un capac. Ciorba se mai lasă 10 minute la fiert, apoi focul se oprește.
Bine de știut:
- în ciorba de miel, sarea se adaugă la sfârșitul preparării pentru a nu se întări carnea.
- folosiți lobodă roșie, va colora foarte frumos ciorba de miel
- dacă nu găsiți leurdă și vă place gustul usturoiat, puteți folosi fie usturoi verde, fie usturoi uscat
- acrirea ciorbei de miel se poate face și cu zeamă de lămâie, oțet sau cu o mână de frunze de măcriș.
Vezi și Ce trebuie să mănânci de Paște ca să nu te îngrași. Combinaţiile de alimente pe care trebuie să le eviţi
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!