Bucătăria românească este bogată în preparate tradiționale, iar tocănița de cartofi se numără printre cele mai iubite și apreciate. Această mâncare simplă, rapidă și sățioasă poate fi realizată cu ingrediente la îndemâna oricui și poate fi adaptată în funcție de preferințele culinare. Indiferent dacă vrei să pregătești o masă specială sau dorești doar să improvizezi în bucătărie, tocănița de cartofi este o alegere excelentă.
Tocană delicioasă de cartofi ca la bunica
Rețeta de tocană de cartofi este cum nu se poate mai simplă,
Ingrediente necesare:
- 4-5 bucăți cartofi medii, curățați și tăiați cuburi
- 1 ceapă mare, tocată mărunt
- 2-3 linguri ulei
- 200g carne (porc, vită sau pui), tăiată cubulețe (opțional)
- bacon câteva felii tăiate cubulețe (opțional):
- 2 roșii mari, tăiate cuburi sau 1 cană de suc de roșii
- 1 ardei gras mare, tăiat cubulețe
- sare, piper, boia dulce, cimbru uscat sau proaspăt, după gust
- 1 legătură de mărar proaspăt, tocat pentru decor
Vezi și Secretul celui mai gustos piure de cartofi. Ce ingredient special să adaugi când preparatul este aproape gata. Trucul folosit de majoritatea bucătarilor
Cum se prepară:
- Se curăță cartofii și se spală, apoi se taie cuburi potrivit de mari și se lasă în apa rece să nu se înnegrească
- Se curăță ceapa, morcovul si ardeiul si se taie jullien. Se spală in apa rece, se scurg și se pun la călit într-o lingură de ulei. Se adaugă cartofii peste legumele călite, se acoperă cu apa și se lasă la fiert.
- După ce legumele au fiert, se toarnă bulionul îndoit cu apă și se lasă totul la fiert pentru 30 de minute.
- Verifică și ajustează gustul, adăugând mai multe condimente sau sare, dacă este necesar.
- După acest interval, se stinge focul și se presară mărarul verde tocat. Se lasă deoparte oala acoperită cu capac, pentru 15 minute.
- Servește tocănița caldă cu smântână, alături de o salată proaspătă sau murături.
În perioada postului, găsirea unor rețete gustoase, hrănitoare și rapide poate deveni o adevărată provocare. Totuși, bucătăria plant-based oferă o varietate de preparate savuroase, iar…
Sparanghelul este una dintre cele mai rafinate și sănătoase legume, dar este prea puțin folosit în bucătăria românească. Cu un gust dulceag, o textură crocantă…
Arome ce se îmbină perfect
Mărarul proaspăt se îmbină perfect cu cartofii, adăugând o notă de prospețime și un parfum subtilă. Frunzele mărarului pot fi tocate fin și adăugate nu numai în tocănițele de cartofi, dar și în alte rețete care includ cartofi precum piureul sau cartofii noi fierți cu unt și smântână. Această aromă subtilă adaugă un strat de complexitate, transformând un simplu preparat într-o experiență gustativă remarcabilă.
Pe lângă aroma sa plăcută, mărarul proaspăt verde aduce cu sine o serie de beneficii sănătoase. Acesta este bogat în vitamine și minerale, precum vitamina C, vitamina A, fier și calciu. De asemenea, mărarul conține antioxidanți care pot ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism și la menținerea sănătății celulare.
Vezi și Multe gospodine nu au auzit de acest truc. Ce să pui în apa în care fierbi cartofii pentru piure. Secretul care face diferența
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!