Urzicile sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale, precum și de antioxidanți. După jumătatea lunii martie până spre sfârșitul lui aprilie, urzicile sunt cele mai bune de consumat. Urzicile se consumă în principal simple, fierte cu sare și usturoi sau în rețete cu orez, ou și alte legume. Înainte de a fi folosite ca ingredient, urzicile trebuie spălate bine și opărite timp de 5 minute, pentru a elimina substanțele toxice prezente în țepii plantei.
De asemenea, este important să se țină cont de eventualele alergii la plante și să se consume urzicile în cantități moderate, pentru a evita problemele digestive sau de alt tip.
Urzicile sunt adesea folosite în rețetele de post, dar este o zi din perioada Postului Paștelui când este interzis consumul de urzici. În Vinerea Mare, este interzis consumul de urzici și de oțet, pentru că Isus a fost bătut cu urzici și i s-a dat să bea oțet. Conform tradiției ortodoxe, se spune ca cine ține post negru in această zi sfântă, va avea belșug în casa și Dumnezeu îl va ajuta la cele bune.
În funcție de rețeta pe care o pregătiți, timpul de fierbere a mâncării cu urzici, diferă. Cel mai adesea, pentru mâncărurile de urzici rapide, urzicile se opăresc în apă fiartă timp de 5 minute, apoi se toacă și se adaugă în mâncarea preferată.
Iată o rețetă simplă și gustoasă pentru mâncare de urzici, de post:
Vezi și
Cum să cureți urzici fără să te înțepi. Trucul banal de mare ajutor
Sfat: Puteți adăuga și cartofi tăiați cubulețe sau orez în mâncare pentru a-i da un gust mai consistent. De asemenea, dacă nu țineți post, peste urzici puteți să adăugați un pic de smântână sau de iaurt.