Secretul pentru cea mai bună mâncare de urzici. Cât timp se lasă de fapt la fiert

Trucul pe care trebuie să-l știi

Scris de: Oana Matei

25 Apr. 2023

Secretul pentru cea mai bună mâncare de urzici. Cât timp se lasă de fapt la fiert

Urzicile sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale, precum și de antioxidanți. După jumătatea lunii martie până spre sfârșitul lui aprilie, urzicile sunt cele mai bune de consumat. Urzicile se consumă în principal simple, fierte cu sare și usturoi sau în rețete cu orez, ou și alte legume. Înainte de a fi folosite ca ingredient, urzicile trebuie spălate bine și opărite timp de 5 minute, pentru a elimina substanțele toxice prezente în țepii plantei.

Cât timp e bine să fierbem urzicile?

De asemenea, este important să se țină cont de eventualele alergii la plante și să se consume urzicile în cantități moderate, pentru a evita problemele digestive sau de alt tip.

Urzicile sunt adesea folosite în rețetele de post, dar este o zi din perioada Postului Paștelui când este interzis consumul de urzici. În Vinerea Mare, este interzis consumul de urzici și de oțet, pentru că Isus a fost bătut cu urzici și i s-a dat să bea oțet. Conform tradiției ortodoxe, se spune ca cine ține post negru in această zi sfântă, va avea belșug în casa și Dumnezeu îl va ajuta la cele bune.

În funcție de rețeta pe care o pregătiți, timpul de fierbere a mâncării cu urzici, diferă. Cel mai adesea, pentru mâncărurile de urzici rapide, urzicile se opăresc în apă fiartă timp de 5 minute, apoi se toacă și se adaugă în mâncarea preferată.

Iată o rețetă simplă și gustoasă pentru mâncare de urzici, de post:

Ingrediente:

  • 500 g urzici
  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, pisați
  • 3 linguri de ulei de măsline sau de floarea soarelui
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță piper
  • 1/2 linguriță nucșoară
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 2 căni de apă

Vezi și

Cum să cureți urzici fără să te înțepi. Trucul banal de mare ajutor

Mod de preparare:

  1. Spălați urzicile bine, folosind mănuși pentru a evita înțepăturile. Urzicile se spală în 2-3 ape, sub jet de apă rece.
  2. Într-o oală cu ulei, căliți ceapa și usturoiul până se înmoaie.
  3. Adăugați urzicile și amestecați-le cu ceapa și usturoiul. Adăugați sare, piper și nucșoară.
  4. Puneți cele două căni de apă și lăsați-le la fiert la foc mediu timp de 20-30 de minute. Amestecați din când în când pentru a nu se lipi sau a nu se arde.
  5. După ce urzicile sunt fierte, adăugați sucul de lămâie și amestecați.
  6. Serviți urzicile calde cu hrean și mămăligă.

Sfat: Puteți adăuga și cartofi tăiați cubulețe sau orez în mâncare pentru a-i da un gust mai consistent. De asemenea, dacă nu țineți post, peste urzici puteți să adăugați un pic de smântână sau de iaurt.

Vezi și Mâncare de ștevie, rețeta simplă de post pe care trebuie să o încerci. Ce să adaugi pentru un plus de savoare

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *