Pasca este un desert tradițional, asociat cu sărbătoarea Paștelui, de unde își are și numele. Se face, în mod tradițional, cu un aluat subțire și o umplutură de brânză cu stafide, însă există rețete adaptate pentru toate gusturile. Una dintre acestea este pasca fără aluat, pufoasă și cremoasă.
În mod tradițional, pasca se face cu un strat subțire de aluat de cozonac și umplutură de brânză dulce și stafide. Cei care preferă varianta cu mai multă umplutură pot renunța complet la aluat și pot face pasca doar cu brânză. Pentru un rezultat cremos, pufos și delicios și pentru a obține o pască ce nu se va lăsa după ce s-a răcit, trebuie să ții cont de anumite trucuri.
Ingrediente:
Brânza scursă bine de zer se pune într-un bol și se amestecă cu smântâna, un praf de sare și zahărul. Se omogenizează cu o spatulă din silicon sau cu un tel, fără a folosi mixerul. Se adaugă apoi, pe rând, ouăle și se încorporează în compoziție. Apoi, se adaugă untul topit și răcit, vanilia și, opțional, coajă de lămâie.
Se încorporează amidonul cernut și grișul și se amestecă bine, astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Stafidele se pun pentru 10 minute în apă fierbinte, pentru a se hidrata, apoi se scurg de apă și se adaugă în compoziție.
Vezi și: Cum obții un cozonac pufos ca la mama acasă. Trucuri pentru un rezultat de excepție
Se toarnă totul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se pune în cuptorul preîncălzit, la 170 de grade, timp de o oră sau până când se rumenește deasupra. Când este scoasă din cuptor, la mijloc trebuie să fie puțin moale. Se lasă la temperatura camerei până când se răcește, după care se scoate din formă. În acest fel, ne asigurăm că pasca este bine închegată și că nu se va rupe atunci când este scoasă din formă.
Pasca fără aluat se lasă la frigider pentru câteva ore sau peste noapte, înainte de a fi tăiată. Se poate servi simplă sau cu diverse topping-uri.