Zacusca este unul dintre deliciile toamnei. Gustul său bogat, aroma legumelor proaspăt culese și caloriile puține fac ca zacusca să fie una dintre cele mai potrivite alegeri pentru o gustre sau micul dejun. Însă există un secret pentru a transforma acest preparat într-un adevărat deliciu. Este vorba de un ingredient pe care unele gospodinele din Trasilvania îl adăugă de fiecare dată. Află care este secretul pentru cea mai delicioasă zacuscă.
Toamna este perioada din an când gospodinele se pregătesc așa cum se cuvine, cu bunătăți diverse din rodul muncii și a recoltei de peste vară. Iar unul dintre deliciile de sezon extrem de apriciate este, fără doar și poate, zacusca – un preparat cu gust bogat, aromă inegalabilă de legume proaspete și textură fină.
De cele mai multe ori, zacusca este păstrată sub formă de conservă, în borcane, pentru a fi consumată și în timpul sezonului rece, având avantajul de a nu-și schimba deloc gustul.
Zacusca de vinete se numără printre cele mai populare delicii care pot fi consumate în sezonul de iarnă. Există o mare varietate de moduri în care poți prepara zacusca, dar cu ajutorul unor trucuri pe care ți le vom dezvălui în cele ce urmează, vei reuși să prepari o zacuscă de vinete mult mai gustoasă decât de obicei.
Cu toții știm că rețeta tradițională de zacuscă se face din vinete, roșii și ardei, însă sunt multe alte ingrediente pe care gospodinele le mai pot adăuga pentru un plus de savoare, precum ciupercile, morcovii sau dovleceii.
În unele zone din Transilvania, la rețetă se adugă și mere. Mai exact, fructele se curăță de coajă și de cotoare, se călesc și se lasă la scurs. Merele se adaugă în zacuscă la final, după ce s-au fiert roșiile.
Citește și: Câtă ceapă se pune la zacuscă de fapt. Trucul gospodinelor iscusite pentru un gust desăvârșit
Se pune la copt jumătatea din cantitatea de vinete și jumătate din cea de gogoșari. Restul de legume se taie cubulețe, ca și ceapa. Se curăță vinetele coapte și gogoșarii de pieliță, după care se toacă mărunt sau se mixează.
De obicei, pentru a se coace foarte bine, fără a se arde, este indicat ca vinetele să fie coapte la foc de lemn. După ce s-au copt uniform, capetele vinetelor trebuie tăiate. Legumele se învelesc în folie de aluminiu și se lasă astfel timp de câteva minute.
Punem ceapa la călit în ulei încins, iar când a devenit sticloasă se adaugă cubulețele de vinete și de gogoșari crude. Se lasă aproximativ 15 minute la călit. După tot acest timp, se adaugă vinetele și gogoșarii copți și se lasă 10 minute. Turnăm apoi sucul de roșii și adăugăm zahărul, sarea, piperul și foile de dafin.
Întreaga compoziție se mai lasă la fiert încă 40 de minute, amestecând, până când este bine scăzută. Zacusca de vinete se pune apoi în borcane, care se închid ermetic.