Dacă îți place aroma condimentată a shaormei, atunci ne bucurăm să-ți spunem că a-ți prepara propria versiune de shaorma la tine acasă, este mai ușor decât ai crede. Shaorma este unul dintre cele mai populare preparate din bucătăria libaneză, cunoscut aproape în toate colțurile lumii. Shaorma este preparată din carne de miel, curcan, pui, vițel sau un amestec de diferite cărnuri, care sunt gătite lent ore în șir în propriul suc și ulei, cu o aromă unică. În acest articol îți vom arăta cum să pregătești o shaorma delicioasă la tine acasă și care sunt ingredientele speciale pe care să le folosești.
Ingredientele pe care să le folosești pentru a prepara cea mai bună shaorma de casă
Shaorma este servită în mod tradițional în lipie. Aceasta se găsește în magazine gata preparată sau o poți face acasă din făină, apă, ulei, sare și drojdie. Gustul delicios al shaormei este dat de combinația de carne, legume și de sos. Shaorma preparată acasă o poți personaliza în funcție de ce ingrediente vrei să folosești. Poți prepara shaorma dietetică, vegană, proteică sau cu de toate. Preparată acasă este ușor de controlat proveniența ingredientelor cât și cantitatea de grăsimi folosită.
Cum se pregătește carnea pentru shaorma?
Pentru că la shaorma carnea trebuie să fie moale, suculentă și bine condimentată, va fi nevoie să o marinezi. În funcție de tipul de carne folosit, diferă timpul de marinare a cărnii. Astfel, în mod deosebit, carnea de vită se marinează pentru 1-2 zile. Această marinată se prepară fie cu iaurt, fie cu oțet și conține de obicei condimente și arome precum scorțișoară, cuișoare, cardamom, nucșoară, piper negru, ienibahar, boia de ardei, usturoi, ghimbir, coajă de lămâie, dafin și uneori chiar felii de portocală. Carnea, de pui sau de miel, este mai fragedă, astfel, marinarea este suficientă pentru 3-4 ore.
Care este cel mai bun sos pentru shaorma?
Sosul este unul dintre principalul component al shaormei. Acesta este liantul dintre ingrediente, care desăvârșește gustul și aroma deliciosului preparat libanez.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Printre cele mai iubite sosuri este sosul de iaurt cu usturoi, sosul de maioneză cu smântână, sosul tahini, sosul curry sau sosul tzatziki.
Rețetă de shaorma de vită și sos de iaurt cu usturoi ( 6 porții)
Ingrediente
- 6 bucăți lipie libaneză
- 1 kilogram de carne de vită
Marinată carne
- 4 căței de usturoi zdrobiți
- 1/4 cană ulei de măsline
- 1/3 cană oțet
- 1 lingură coriandru uscat, măcinat
- ¼ linguriță piper negru
- 1/2 linguriță turmeric
- 1 lingură sare, ajustați după gust
- 1 roșie, feliată sau tăiată cubulețe
- 1/2 ardei verde, tăiată fâșii
- 1 ceapă mare
- 4 linguri sumac
SOS
- 1 lingură de pastă tahini
- 4 linguri de iaurt gras
- 1/4 pahar de suc de lămâie
- 2 linguri de oțet
- 1 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de chimen măcinat
Extra, la alegere
- salată verde, rucola
- cartofi prăjiți
- castraveți murați
- ceapă roșie
- pătrunjel verde tocat
- castraveți proaspeți
Cum se prepară shaorma
Tăiați carnea în fâșii lungi și subțiri. Se prepară amestecând usturoi, ulei, oțet, condimente pentru carne, coriandru, piper negru, turmeric, scorțișoară și sare pentru marinare. Întindem marinata pe carne, acoperim si dăm la frigider peste noapte sau pentru cel puțin câteva ore.
Între timp pregătim sosul. Se amestecă toate ingredientele până când sosul devine omogen. Dacă sosul este prea gros, mai adăugați puțin suc de lămâie.
Se frige carnea într-o tigaie la foc mare până se evaporă. Apoi se toarnă un pahar de apă și se continuă gătirea până când carnea este fragedă. Se adaugă feliile de roșii și ardei și se amestecă până se descompun. Se ia tigaia de pe foc și se lasă la răcorit.
Se întinde sosul pe lipie. Peste sos se adaugă ceapă feliată, castraveții murați, sumac și pătrunjel tocat sau ingredientele preferate. Lipia se rulează și se servește imediat.
Sfaturi de gătit
Carne: Carnea de vită, vițel și miel sunt cele mai comune alegeri pentru shaorma libaneză. Alegeți tăieturi mai groase decât tăieturi subțiri. Dacă preferați pui sau curcan, evitați pieptul de pasăre deoarece se vor usca în timpul gătirii. Pulpele de pasăre au un gust mult mai bun.
Marinare: Pentru shaorma libaneză, combinați ulei de măsline, oțet și suc de lămâie, usturoi și o mare varietate de condimente intense. Carnea marinată este cea care conferă shaormei aroma sa specială, orientală. După ce se freacă bine bucățile de carne cu marinata, carnea este acoperită și lăsată la frigider peste noapte pentru a absorbi toată aroma.
Prepararea cărnii: Există trei metode de preparare a shaormei libaneze acasă. Carnea marinată tăiată în felii subțiri poate fi prăjită la grătar, coaptă în cuptorul foarte încins sau prăjită în tigaie. În general, carnea marinată se curăță de marinată înainte de gătit, altfel condimentele se vor arde.
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!