Fasolea bătută se numără printre cele mai iubite preparate din bucătăria românescă. Este ideal de preparat în post, fiind o mâncare gustoasă și sățioasă, dar și accesibilă. Fiecare gospodină are o rețetă proprie, însă pentru o fasole bătută savuroasă, care să fie gata repede, trebuie să ții cont de câteva trucuri.
Fasolea bătută se numără printre mâncărurile pe care orice gospodină știe să le facă. Pentru un rezultat delicios, sunt importante câteva ingrediente, dar și modul de preparare. În primul rând, pentru ca fasolea să fiarbă repede, alege un soi cu bob mic. Apoi, asigură-te că ai la îndemână ingredientul care înjumătățește timpul de gătire: bicarbonat de sodiu.
Unele gospodine obișnuiesc să fiarbă fasolea în mai multe ape, însă dacă folosești bicarbonat, nu va fi necesar să schimbi apa decât o dată, după ce fasolea a dat într-un clocot.
Citește și: Secretul ardeilor umpluți de post. Ingredientul pe care trebuie să-l adaugi pentru un plus de savoare
Spală fasolea și pune-o la fiert în apă simplă. După ce a dat într-un clocot, schimbă apa. Fierbe separat apa pe care o vei adăuga peste fasole și nu pune apă rece, pentru că apoi va fierbe mai greu. Când pui apă proaspătă peste fasole, adaugă și bicarbonatul. Toacă mărunt morcovul, păstârnacul, țelina și o ceapă și adaugă-le în oală. Pune și foaia de dafin și cimbrul și lasă să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când.
Pune sare și piper după gust și lasă pe foc până când fasolea este bine fiartă și apa din oală a scăzut. Ai grijă însă ca fasolea să fie în permanență acoperită de lichid. Oprește focul și lasă fasolea deoparte, cât timp te vei ocupa de prăjeală.
Tocă mărunt restul de ceapă și pune-o la călit în ulei cu puțină sare. Când ceapa devine translucidă, adaugă boia dulce, pasta de roșii și pe cea de ardei. Amestecă și mai lasă pe foc câteva minute, cât să capete o consistență de sos. Scurge apa de la fasole, însă nu o arunca deocamdată. Îndepărtează foaia de dafin și pasează fasolea fiartă cu blenderul.
Dacă este prea groasă, mai adaugă din apa în care a fiert, până când o aduci la consistența dorită. Pune fasolea în boluri potrivite și adaugă deasupra prăjeala pregătită anterior. Aceasta va da savoare preparatului și îl va face delicios. Fasolea bătută este un preparat ideal în perioada posturilor și nu numai. Se servește caldă sau rece, cu pâine și murături.