Secretul pentru cea mai suculentă friptură. Friputra la cuptor este una dintre delicatesele pregătite de gospodine pentru masa de Crăciun. Însă munca migăloasă cu pregătirea acestui preparat poate fi în zadar, dacă la final, friptura nu are gustul și textura dorite. Iată ce trebuie să adaugi lângă carne, înainte de a o pune la cuptor, pentru ca friptura ta să iasă suculentă și extrem de delicioasă.
Uneori, friptura gătită la cuptor se poate usca, iar pentru a preîntâmpina această situație, ai la îndemână câteva metode. Poți să reduci temperatura cuptorului, dar în acest caz va crește timpul de gătire a cărnii.
O altă metodă folosită de gospodine pentru a găti carnea suculentă este folosirea foliei de aluminiu. Însă acest truc vine la pachet cu un alt incovenient: friptura nu va mai avea acea crustă aurie și gustoastă. Din acest motiv, mulți bucătari evită folosirea foliei de aluminiu atunci când gătesc friptură la cuptor.
Nici utilizarea sosului din smântână și maioneză nu este o idee prea bună, pentru că nu îți permite să gătești carnea așa cum îți dorești. Folosirea acestor ingrediente crește riscul de deteriorare a gustului fripturii.
Trucul întâlnit adesea în rândul bucătarilor cu experiență presupune introducerea unui vas rezistent la temperaturi mari, pe care îl umplu cu apă, în cuptor. Recipientul trebuie introdus în cuptor înainte de a pune carnea.
Astfel, evaporarea apei va crește gradul de umiditate în cuptorul aragazului, iar carnea nu se va usca. La final, friptura va fi suculentă și delicioasă și în plus își va păstra crusta aurie.
Pentru a nu risca să strici gustul fripturii de porc este esențial să ții cont de câteva trucuri. Unul dintre ele constă în faptul că după ce o scoți de la frigider, carnea nu trebuie pusă imediat la cuptor. Trecerea bruscă a cărnii de la rece la fierbinte, face ca preparatul final să își piardă din gust și din suculență. Este indicat ca după ce scoți carnea din frigider să aștepți 30 de minute astfel încât aceasta să ajungă la temperatura camerei, abia mai apoi poți să o gătești după rețeta favorită.
O altă greșeală destul de des întâlnită este pregătirea cărnii de porc fără ca ea să fie scursă bine de surplusul de apă rămas după spălare. De aceea este bine ca bucata de carne să fie ștearsă cu un prosop de bucătărie sau un șervețel.
Este important să nu gătești carnea de porc la flacără mare, deoarece riști ca la exterior să fie prea făcută sau arsă, iar la interior crudă. Cel mai bun mod de a găti carnea este la foc mic și să întorci bucata de friptură de mai multe ori în timpul gătirii.
De asemenea, un ingredient care trebuie evitat este uleiul de măline. Acest tip de ulei are un punct de ardere destul de jos, care dacă este depășit devine toxic. De aceea, este bine ca atunci când gătești carne, să folosești un ulei cu un punct de ardere ridicat, precum uleiul de palmier sau uleiul de floarea soarelui.