Una dintre cele mai savuroase și apreciate delicatese sunt pepenii murați. Este perfect pentru a completa o masă de iarnă cu o friptură sau chiar cu preparate din carne, mai grele. Gustul dulce-acrișor al acestora se potrivește perfect cu diverse preparate, iar secretul pentru a obține pepeni crocanți și plini de savoare stă în ingredientele pe care le adăugăm în zeama murăturilor. Citește în continuare să vezi cât de simplu poți să pui pepene la murat!
Cei mai buni pepeni în saramură pentru iarnă
Pepenii murați sunt unul dintre cele mai gustoase, dar cum obținem acea textură crocantă și gustul aromat care îi face atât de gustoși? Secretul poate fi chiar în ingredientele pe care le adaugi în zeama murăturilor. Este important să folosești condimentele și ierburile aromatice care pe lângă gustul bun, împiedică pepenii să se înmoaie și saramura să facă floare.
Ingrediente
- pepene verzi pentru murat, în funcție de capacitatea borcanului
- apă
- 1 lingură de sare grunjoasă, neiodată pentru fiecare litru de apă
- rădăcini de hrean
- 1 lingură de semințe de muștar
- câteva frunze de țelină.
- câțiva căței de usturoi, curățați de coajă
- crenguțe de cimbru
- câteva boabe de piper negru
- frunze de dafin
Vezi și Nu mai consuma pepene dacă vezi asta! Detaliul care îți arată clar că nu e bun de mâncat
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Preparare
- Se spală bine borcanele sau butoiul. La bază pune o parte din frunzele de dafin și de țelină pregătite, câțiva căței de usturoi, câteva boabe de piper și de semințe de muștar, o crenguță de cimbru și 2-3 bețe de hrean.
- Pepenii se spală bine și se taie în sferturi. Fiecare sfert se taie în felii grosuțe. Feliile se așază cu grijă în borcan, astfel încât să nu rămână prea multe goluri. Între feliile de pepene, se adaugă pe rând cățeii de usturoi rămași, precum și din boabele de piper negru si de muștar ramase. La final, peste pepene se pun frunzele de dafin rămase, crenguțe de cimbru și frunze de țelină.
- Se pregătește saramura, dizolvând în fiecare litru de apă rece o lingura plină de sare grunjoasă, neiodată ( aproximativ 25-30 de grame). Saramura se toarnă încet în borcan.
- Când pepenele a fost acoperit bine de saramură, se închide borcanul sau butoiul, cu un capac și se depozitează borcanul în beci sau cămară, pentru 1,5- 2 luni.
Truc:
- Dacă dorești un gust mai dulceag al murăturilor, la fiecare litru de apă poți adăuga și câte o lingură rasă de zahăr sau miere.
Vezi și Ingredientul pe care să-l presari pe pepene, înainte de a-l consuma, pentru un gust inedit. Trucul a devenit viral
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!