Papanașii se numără printre deserturile cele mai apreciate din bucătăria românească. Gustul lor delicios și textura pufoasă fac din acest preparat unul de-a dreptul senzațional, adorat de toată lumea. Totuși, există un secret bine păstrat la prepararea papanașilor!
Papanașii sunt unul dintre cele mai populare deserturi de la noi. Rețetele tradiționale de papanași sunt diverse, dar puteți încerca și rețete moderne care combină diferite ingrediente sau arome. De exemplu, unele gospodine adaugă esență de vanilie sau stafide în aluatul lor.
Citește și: Cu ce să amesteci pesmetul pentru găluștele de prune. Așa vor ieși fragede și cu o aromă mai intensă
Papanașii se prepară ușor, dar secretul unor papanași reușiți constă în aluatul lor. Acesta trebuie să fie moale, pufos și să nu aibă gust de cocă.
Indiferent de rețeta de papanași pentru care optați, și brânza trebuie să fie aleasă cu mare grijă. Trebuie să fie proaspătă și grasă, din lapte de vacă, amestecată cu lapte de oaie. Așadar, mai jos vă detaliem, pas cu pas, cum prepari papanași perfecți acasă, mai ceva ca la restaurant.
Pentru a prepara papanași cu aluat moale, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
Ingrediente:
Mod de preparare:
Prima dată puneți într-un bol brânza, ouăle, sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie, bicarbonatul de sodiu și esența de portocale.Amestecați compoziția bine până ce aceasta se omogenizează complet.
Apoi, treptat, adăugați făina și amestecați încontinuu, până ce totul se încorporează. Frământați compoziția cât trebuie și nu mai mult, pentru că papanașii vor ieși mult prea pufoși.
Lăsați aluatul deoparte timp de 10 minute. Apoi, îl porționați și modelați aluatul pentru fiecare papanaș în bază, partea mai mare. Apoi faceți biluță din aluat, pentru partea de sus, pe care o așezați la baza papanașului.
Încingeți o tigaie cu ulei și uneți papanașii la prăjit timp de trei minute, pe fiecare parte. Atunci când îi scoateți, trebuie să îi așezați neapărat pe un șervețel, pentru a absorbi uleiul în exces. La final, papanușul se ornează cu smântână și dulceață, în funcție de preferințele fiecăruia.
Între papanașii fierți și cei prăjiți există anumite diferențe majore, la gust și textură. Cei fierți sunt mai moi și mai pufoși, în vreme ce papanașii prăjiți sunt mai crocanți.