Supa cu găluște este una dintre cele mai apreciate din bucătăria românească. Se face ușor, din câteva ingrediente, iar dacă ții cont de câteva detalii, vei obține o supă perfectă, cu găluște pufoase, care nu se vor sfărâma în oală. Ce ingrediente trebuie să folosești și care sunt cantitățile corecte.
Găluștele pot fi o adevărată provocare pentru multe gospodine. Compoziția pentru ele trebuie să nu fie nici prea moale, nici prea tare, iar găluștele trebuie să crească și să devină pufoase în timpul fierberii.
Cantitatea de griș pe care o folosești trebuie să fie aproximativ egală cu cea de ou. La un ou mediu se adaugă 50-60 de grame de griș măcinat fin. Acesta va face ca găluștele, la rândul lor, să fie fine și pufoase. În compoziția de griș și ou se adaugă un praf de sare și un praf de bicarbonat de sodiu, pentru ca găluștele să crească atunci când fierb.
Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei atunci când prepari compoziția pentru găluște. Se bat ouăle cu furculița sau cu telul, cu un praf de sare. Grișul se amestecă cu un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu și se adaugă peste ouăle bătute. Se amestecă și se lasă să stea 10-15 minute, înainte de a forma găluștele.
Citește și: De ce găluștele nu ies moi și pufoase. Testul pe care multe gospodine nu îl trec
În acest fel, grișul se va umfla și compoziția va căpăta consistența perfectă. Este ideal ca găluștele să fie fierte în apă cu sare, nu direct în supă. În acest fel, dacă se rup bucățele din ele în timpul fierberii, nu se va tulbura supa. Focul trebuie să fie mic și apa trebuie să fie la punctul de fierbere atunci când adaugi găluștele.
Pentru ca găluștele să fiarbă uniform și să fie moi, fă-le cât mai mici. Formează-le cu o linguriță sau cu o lingură mică, pentru că în timpul fierberii își vor dubla volumul. După ce ai terminat de pus găluștele, dă focul puțin mai mare, iar când apa din oală dă în clocot, adaugă o ceașcă de apă rece peste ele.
Citește și: Amestecă grișul cu aceste 3 ingrediente secrete pentru găluște moi și pufoase. E trucul Jamilei
Dacă găluștele sunt prea tari, apa rece le va ajuta să se frăgezească. Trucul este de mare ajutor dacă ai greșit compoziția și ai pus prea mult griș. Poți repeta pasul cu apa rece de trei ori, pentru a salva găluștele și a le face să se înmoaie.