Secretul pentru o plăcintă cu mere delicioasă. Din ce se face aluatul și ce să presari peste el înainte de a pune umplutura. Rețeta lui Radu Anton Roman

Cum se prepară, pas cu pas

Scris de: Daoud Andra

15 Oct. 2023

Secretul pentru o plăcintă cu mere delicioasă. Din ce se face aluatul și ce să presari peste el înainte de a pune umplutura. Rețeta lui Radu Anton Roman

Plăcinta cu mere este un desert puternic asociat cu toamna. Până și bucătarii consacrați i-au acordat o atenție deosebită, de-a lungul timpului, astfel că există câteva rețete consacrate pentru această plăcintă. Care era secretul regretatului Radu Anton Roman pentru o plăcintă cu mere delicioasă și savuroasă. Ce fel de mere sunt ideale și cum se face aluatul.

Rețeta de plăcintă cu mere a lui Radu Anton Roman

Chiar dacă pare un desert ușor de făcut, pentru a ieși ca la carte, trebuie să respecți câțiva pași esențiali atunci când pregătești plăcintă cu mere. Celebrul gastronom Radu Anton Roman a notat, în cartea sa de bucate, și o rețetă de plăcintă cu mere delicioasă și parfumată. Iată care sunt ingredientele și cum se face, pas cu pas, după instrucțiunile lui!

Ingrediente:

  • 1,5 kg mere
  • 250 g făină
  • apă rece
  • 250 g zahăr
  • 250 g unt
  • 100 g pesmet
  • un vârf de cuțit de scorțișoară
  • un praf de sare

Citește și: Ce trebuie să adaugi în merele călite pentru plăcintă. Așa va avea un gust senzațional, unic

Ce fel de mere se folosesc la plăcintă

Radu Anton Roman recomandă un anumit soi de mere pentru acest desert. Plăcinta iese perfectă dacă folosești mere domnești, explică autorul în cartea sa de bucate.

”Merele domneşti sunt indicate. Se curăţă de coajă şi se trec prin răzătoare care le taie în felii foarte subţiri. Când sunt gata tăiate, se pune cantitatea de zahăr după plac şi se ţin la marginea maşinii de gătit, până ce se încorporează zahărul în fructe”.

Cum se face plăcinta, pas cu pas

Pentru plăcinta cu mere, Radu Anton Roman prepara un aluat asemănător cu cel pentru foietaj. Din făină și apă se face o cocă, iar mai apoi se împăturește untul în ea și se întinde de mai multe ori, astfel încât să se formeze straturi ca la foietaj.

”Aluatul se face din făină cu apă rece şi foarte puţină sare. După frâmântare se lasă să se odihnească. Se întinde, se pune untul în aluat şi se înveleşte bucata de unt cu aluatul. Se întinde iar. Operaţia aceasta se face de patru ori (de două ori se strânge aluatul în trei şi de două ori în patru).

Citește și: Cu ce să ungi plăcinta cu mere înainte de a o băga la cuptor. Trucul știut de bunica, iese rumenă și gustoasă

Între fiecare întinsoare, repaus de un sfert de oră. Când e gata, adică după ultima întinsoare, se coace jumătate din aluat în tavă şi se împrăștie pesmet fin. Când e pe jumătate copt, se pun merele peste aluat şi apoi jumătatea rămasă. Se pune tava iar la copt, la foc potrivit. Când s-a rumenit, se dă cu zahăr pudră şi se mai pune (un pic) la cuptor. Apoi, se taie după normele obişnuite.”, notează Radu Anton Roman în cartea ”Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *