Varza este una dintre cele mai versatile legume din bucătărie. O putem găti proaspătă sau murată și poate fi inclusă în diverse preparate, de la banala salată de varză până la sarmale sau varză a la Cluj. Pentru a obține o varză călită ca la bunica, ai nevoie de câteva mirodenii care îi vor da o savoare aparte.
În piețe a apărut deja varza nouă și este ideală pentru a prepara din ea o mâncare delicioasă. Varza călită este una dintre cele mai ușoare metode de a găti această legumă și nu ai nevoie decât de câteva ingrediente la îndemână. În plus, varza nouă se gătește repede, astfel că în mai puțin de o oră, masa este gata.
Pentru ca varza să aibă un gust deosebit, poți adăuga afumătură de porc sau untură. Ai nevoie și de câteva mirodenii care dau savoare mâncării, iar una dintre aceastea este boiaua afumată. Aceasta nu lipsește din mâncărurile cu varză, mai ales în bucătăriile din zona Ardealului.
Mod de preparare:
Varza se curăță de foile lovite de la exterior și se toacă mărunt. Se pune într-un bol încăpător și se adaugă puțină sare peste ea. Se toacă mărunt ceapa și ardeiul și se pun la călit în ulei sau untură. După ce acestea s-au călit timp de câteva minute, se adaugă roșiile tocate cubulețe sau pasta de tomate, cimbru, piper și foaia de dafin.
Se pune varza în vas și se amestecă bine, astfel încât să se omogenizeze cu celelalte ingrediente. Se lasă la călit la foc mic, amestecând din când în când, astfel încât să nu se lipească. Varza nouă își lasă multă apă, așa că nu este nevoie să adaugi apă pe parcurs.
Când lichidul s-a evaporat aproape complet, varza este gătită. Se mai adaugă sare după gust, dacă mai este nevoie. Se presară o jumătate de linguriță de boia afumată peste mâncarea de varză și se oprește focul. Se pune și puțin mărar, proaspăt sau uscat. Varza călită se servește alături de ardei iute și mămăliguță.