Fasolea este o leguminoasă foarte apreciată de către români, foarte sățioasă și extrem de bogată în proteine, ceea ce o face perfectă pentru o multitudine de feluri de mâncare. Însă, gospodinele se tem să o prepare, deoarece fierberea ei durează destul de mult și boabele se sparg, la un moment dat, în oală. Dacă ești în căutarea unui ghid despre cum să fierbi corect fasolea, te încurajăm să parcurgi acest articol.
Gătitul fasolei este foarte simplu, iar posibilitățile de utilizare ale acesteia sunt mult mai largi decât ai crede, deoarece odată ce este fiartă o poți folosi pentru a face ciorbă, tot felul de salate, creme și chiar pateuri.
Fasolea conține puține grăsimi și o abundență de fier, vitamine din complexul B, fibre și proteine. Dar până a ajunge să o adaugi în mâncare, hai să aflăm cum o fierbi corect.
Primul pas este acela de a alege boabele. Potrivit bucătarilor experimentați, acestea trebuie să fie sănătoase și cât mai proaspete, de preferat este să nu folosești fasole mai veche de doi ani de zile.
Ulterior, boabele de fasole se pun la înmuiat în apă călduță și se țin peste 8 ore, astfel se va reduce timpul de fierbere. După ce s-au scurs cele 8 ore, se schimbă apa, dar, de data aceasta, se pune apă rece.
Citește și Locul din casă în care e bine să pui boabe de fasole. Așa vei atrage banii și prosperitatea!
Mai departe, oala se pune pe foc. De precizat că apa în care se fierbe fasolea se mai schimbă de trei ori, iar ultima oară se poate adăuga puțin bicarbonat de sodiu. Acesta va înmuia mai bine boabele de fasole.
Atenție, însă, nu trebuie adăugat foarte mult praf, deoarece acesta va elimina toate vitaminele pe care le conține fasolea. Când apa începe să fiarbă se dă focul mic și se pune capacul pe jumătatea oalei. Astfel, boabele nu se vor sfărâma.
De asemenea, fasolea se amestecă din când în când pentru a fierbe uniform. Începând cu momentul fierberii, fasolea ar trebui să fie făcută după circa o jumătate de oră.
Între timp, se adaugă sare și alte arome, după preferințele fiecăruia. După ce se opreşte focul, se așteaptă ca apa să se răcească complet. În caz contrar, coaja boabelor va avea un aspect fizic neplăcut.
Citește și Nu mai pune fasolea la fiert în apă rece. Trucul bucătăreselor ca să iasă mâncarea gustoasă!