După cinci decenii în care a fost bine păstrat, acest secret al Reginei Elisabeta a II-a a ieșit la iveală. Arhivele Naționale Britanice spun că au cenzurat aceste informații după ce s-au consultat cu Ministerul Justiției. Personalul din cadrul instituției ar fi redactat documente care arată cum fosta suverană a cerut ca detalii despre averea unei rude să nu fie făcute publice.
Fragmentele redactate conțin o cerere a reginei Elisabeta a II-a de a împiedica publicarea testamentului răposatei sale mătuși, contesa de Harewood. Solicitarea directă a fost făcută în urmă cu mai bine de cinci decenii, așa cum arată documentele oficiale.
Citește și: Ultimul cadou primit de Kate Middleton de la Regina Elisabeta a II-a. A emoționat-o până la lacrimi
Personalul instituției a retras un dosar dezvăluit anterior care detalia discuțiile oficiale despre testamentele regale între 1957 și 1970, a cenzurat părți din el și apoi le-a readus în spațiul public, relatează The Guardian.
Documentul a fost pus la dispoziția publicului în 2018, iar doi ani mai târziu a fost retras pentru a fi cenzurat, ca mai apoi să fie din nou redistribuit.
Arhivele Naționale au precizat că dosarul a fost revizuit și ulterior redactat în urma consultării cu Ministerul Justiției, deoarece documentele conțineau informații referitoare la comunicările cu monarhul. Informațiile au fost ținute secrete în temeiul unei secțiuni din Legea privind libertatea de informare, scrie The Independent.
Familia regală a reușit să păstreze secretul privind conținutului testamentelor sale timp de peste un secol, datorită unei convenții care, în mod normal, nu se aplică oamenilor de rând.
Unul dintre documentele cenzurate a fost un raport din 1970 întocmit de Robert Bayne-Powell, un înalt funcționar judiciar.
„Aflu că Majestatea Sa a cerut avocaților executorilor testamentari să solicite sigilarea testamentului prințesei regale, contesa de Harewood. Sugerez ca orice testament regal să fie sigilat dacă suverana solicită acest lucru”, se arată în paragraful cenzurat, potrivit The Guardian.
De asemenea, a fost eliminată și o scrisoare din iunie 1970, în care un oficial de la Whitehall a înregistrat o conversație cu Lord Tryon, pe atunci curtean însărcinat cu finanțele reginei.
„Avocații Palatului Buckingham consideră că, cu excepția unor circumstanțe speciale (de exemplu, un testament care conține ceva ce nu ar trebui făcut public), ”membrii marginali” ai familiei regale nu trebuie să aibă testamentele sigilate. Acest lucru ar trebui să se întâmple doar pentru Altețele Regale”, a declarat Tryon unui oficial.
Un alt paragraf dintr-o notă oficială din 1970, care îl înregistra pe Tryon și pe secretarul particular al reginei discutând cu un oficial despre membrii juniori ai familiei regale, a fost eliminat.