Una dintre marile nedreptăți ale vieții este reprezentată de faptul că unii oameni trebuie să fie foarte atenți la tot ceea ce pun în gură pentru a-și menține greutatea, în timp ce alții pot mânca gogoși până la refuz și pot obține același rezultat. Să fie oare metabolismul de vină pentru toate acestea? Iată care este secretul unui corp perfect și de ce unele femei mănâncă și nu se îngrașă.
Se știe că pentru a ne menține o greutate sănătoasă, trebuie să fim atenți la ceea ce mâncăm și la cât de mult ne antrenăm. Dar cu toții cunoaștem cel puțin o persoană care se îndoapă mereu, nu face niciun fel de antrenament și nu se îngrașă.
Acest lucru îi face adesea pe oameni să se întrebe care este mai exact secretul din spatele siluetei lor subțiri. Nu există un răspuns simplu la această întrebarea: de ce unele femei mănâncă și nu se îngrașă. Asta deoarece sunt implicați factori genetici, nutriționali și chiar comportamentali. Măsura în care fiecare dintre acești factori intră în joc la o anumită femeie, poate varia.
Fiecare individ este diferit, iar modul în care își poate menține greutatea depinde de faptul cât de mult intervin factorii menționați mai sus în viața de zi cu zi.
Un factor care poate ajuta persoanele slabe să își mențină greutatea ar putea fi nivelul lor de activitate fizică. A rămâne activ din punct de vedere fizic nu înseamnă doar a petrece ore întregi în sala de sport. Trebuie doar să ne mișcăm mai mult pe parcursul zilei sau să ne implicăm în treburile casnice. Unele studii sugerează că unele persoane sunt influențate genetic să își miște corpul mai mult decât altele, ceea ce le ajută să ardă o cantitate considerabilă de calorii și să își mențină o greutate sănătoasă. Acest lucru depinde în întregime de genetica lor. Nu există metabolism leneș, ci există lenea de a face mișcare.
Genetica joacă iarăși un rol major în tendința unei persoane de a se îngrășa sau de a slăbi. Genele noastre au un rol în determinarea greutății noastre corporale, dar nu sunt singura forță motrică. Modul în care dormim, obiceiurile de viață, nivelul de consum de alcool, alegerile alimentare, activitatea fizică, ne determină, de asemenea, greutatea.
Așadar, dacă încercăm cu adevărat să ajungem în formă, nu ne concentrăm doar pe a mânca mai puțin sau a ne mișca mai mult, ci mai degrabă pe schimbările pe care trebuie să le facem în obiceiurile noastre de viață. Acest lucru ne va ajuta să pierdem în greutate în mod eficient și ne va îmbunătăți sănătatea generală.
Există diferite situații în care un metabolism poate deveni mai leneș. Printre cauzele cele mai importante ale obezității se numără:
• înaintarea în vârstă
• creșterea gradului de urbanizare cu sedentarism consecutiv
• consumul crescut de alcool
• multe medicamente și alimente hipercalorice
• precaritatea educației
• stresul cronic.