Semnificația numelui Dumitru. De unde provine și ce înseamnă

Numele Dumitru este extrem de popular printre români
Semnificația numelui Dumitru. De unde provine și ce înseamnă

Semnificația numelui Dumitru. În fiecare an, pe data de 26 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtor de Mir, iar pe 27 octombrie, pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. În aceste zile, toți cei care poartă numele de Dumitru sau derivatele lor își sărbătoresc onomastica. Iată de unde provine, de fapt, acest nume.

Semnificația numelui Dumitru. De unde provine și ce înseamnă

Potrivit statisticilor, peste 300.000 de români poartă numele de Dumitru sau derivate ale acestuia, cei mai mulți dintre ei fiind bărbați. Numele Dumitru își are originea în Grecia Antică și este un derivat din „Demetrios”, care la rândul său provine de la numele zeiței agriculturii și fertilității, Demetra.

Deși etimologia acestui cuvânt este incertă, se presupune că numele Demeter/ Damater, din care provine Dumitru, își are originea în cuvântul „mether” („mamă”), iar „De”/ „Da” înseamnă „pământ”.

Aşadar, semnificaţia numelui Dumitru/Dumitra ar fi “pământul-mamă” sau “iubitor al pământului”, simbolizând legătura dintre om și Pământ, care îi este casă și fără de care viața nu ar fi posibilă.

Din numele Dumitru/ Dimitrie provin mai multe derivate: Dimitri, Mitică, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitrache, Dimitrica, Mitu, Dima, Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitrița, Dumitrana, Mita, Mița, Dumitrina și Mimi. Toate persoanele cu aceste nume își sărbătoresc onomastica pe 26 octombrie .

Sfântul Dumitru a fost ucis pentru credința sa în Hristos

Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Glaeriu (284 – 311) și era fiul voievodului Tesalonicului. A fost botezat pe ascuns de părinții săi de frica cruntelor prigoane asupra creștinilor din acea vreme.

Părinții l-au învățat toate tainele dreptei credințe în cămara ascunsă a palatului. După moartea tatălui său a fost ales dregator al cetății Tesalonic chiar de către împaratul Maximian Galeriu.

Pentru că nu a acceptat să aducă jertfă zeilor, mărturisind credința în Hristos, el a fost aruncat în temniță.

În vremea respectivă erau organizate adesea jocuri în cinstea împăratului. Un temut gladiator pe nume Lie obișnuia să îi arunce în suliță pe cei cu care se lupta, în special pe creștini.

Un tânăr pe nume Nestor i-a cerut binecuvânbtarea în temniță Sfântului Dimitrie pentru a se putea lupta cu Lie. Sfântul Dumitru îi oferă binecuvântarea, iar Nestor reușește să îl învingă pe temutul luptător african. Împăratul a aflat de ritualul dintre cei doi și a poruncit ca Sfântul Dimitrie să fie ucis cu sulițe, iar lui Nestor să i se taie capul.

Sfântul Dimitrie a fost înmormântat de creștini, iar pe acel loc, mai târziu, a fost ridicată o biserică, ce se poate vedea și astăzi. Sfântul Dimitrie este numit și Izvorâtorul de Mir, deoarece din mormântul său ieșea mir sfânt care tamăduia bolile oamenilor, minune care are loc și în zilele noastre.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *