Semnul care arată că ai un IQ ridicat. Persoanele cu un IQ ridicat se asemănă prin anumite trăsături de personalitate, care, la o primă vedere, ai spune că nu au cum să facă parte din stereotipul intelectual. Totuși, vei fi surprins să afli că unele dintre ele pot fi semne clare ale unei inteligențe peste medie.
Empatia
De obicei, persoanele foarte inteligente sunt interesate să afle mai multe despre cei din jur. La fel de adevărat este și faptul că acestea sunt mai atente la nevoile și snetimentele ceorlalți și acționează pentru a le sprijini.
Însingurarea
Potrivit unui studiu publicat în „British Journal of Psychology”, oamenii mai inteligenți simt că nu pot obține prea multe satisfacții de pe urma socializării. De aceea, majoritatea persoanelor cu un IQ ridicat preferă mai mut singurătatea.
Înclinația spre a înjura
Deși tindem să credem că persoanele care înjură mult au un vocabular limitat, studiile au demonstrat însă contrariul. Înjurăturile pot fi semnul unei utilizări mai inteligente a limbajului. Este o caracteristică suplimentară pe care un vorbitor o poate folosi pentru a spori eficiența comunicării.
Autocontrolul
Potrivit studiilor, oamenii cu un IQ mai mare știu să își țină mai bine sentimentele sub control. De regulă, dau dovadă de o capacitate mai mare de planificare și stabilire a obiectivelor. Într-un experiment publicat în „Psychological Science” li s-a oferit grupurilor care au fost testate două opțiuni: una cu rezultate mai mici și imediate, sau un premiu mai mare, mai târziu. Participanții cu un IQ ridicat au preferat cea de-a doua variantă, dând dovadă de un autocontrol mai bun.
Plăcerea de a citi orice
O altă caracteristică distinctivă a oamenilor mai inteligenți este plăcerea de lecturare. Aceste persoane tind să se lase prinse de o carte, indiferent de genul ei. În plus, este cunoscut faptul că lectura în sine stimulează imaginația și crește inteligența.
Curiozitatea
O curiozitate debordantă a fost asociată cu un IQ ridicat. Este de înţeles, având în vedere că această trăsătură de caracter este corelată cu pasiunea pentru învățare.
Obișnuința de a sta până noaptea târziu
Ora târzie de culcare și trezitul dimineața târziu nu sunt neapărat caracateristici asociate cu persoanele inteligente. Totuși, unii psihologi sunt de părere că persoanele cu un IQ ridicat au ceasul biologic modificat, astfel încât să fie mai productivi și să își atingă obiectivele personale stând treji până târziu în noapte.