Toată lumea a auzit despre beneficiile usturoiului. Este considerat un antibiotic natural și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Dar ce faci când chiar usturoiul pe care-l cumperi îți poate face rău? În primul rând trebuie să cunoști semnul care arată că usturoiul este plin de toxine.
În general, la supermarket vom găsi în mare parte usturoi chinezesc. Experții spun că această țară a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de usturoi din lume, dar și de alte alimente. Însă usturoiul chinezesc nu este nici pe departe atât de sănătos pe cât s-ar crede.
Potrivit derspiegel.de, mai multe scandaluri alimentare din China au scăzut încrederea în aceste produse. Cea mai mare problemă a produselor alimentare chinezești este mediul de producție local, care include utilizarea excesivă a pesticidelor toxice pentru culturi și a antibioticelor pentru animale, uneori cuplată cu o lipsă totală de scrupule. În 2008, aproximativ 300.000 de sugari din China s-au îmbolnăvit după ce au primit lapte și preparate pentru copii contaminate cu melamină chimică. Producătorii chinezi adăugaseră substanța, care este deosebit de dăunătoare pentru rinichi, în laptele praf.
Producătorii chinezi au vândut, de asemenea, mazăre vopsită în verde, care și-a pierdut culoarea când a fost gătită. Au mai vândut urechi de porc false și varză care conține formaldehidă cancerigenă. Apoi a fost uleiul de gătit care a fost captat din canalizarea unui restaurant, reprocesat, îmbuteliat și revândut. Ziarul guvernamental China Daily a raportat chiar și despre ouă false.
Usturoiul nu este diferit. Producătorii chinezi susțin că în piața europeană se caută usturoiul cât mai alb, astfel că îl tratează chiar cu clor, pentru a obține culoarea albă, potrivit CSID.
De asemenea, mai arată că solul în care este cultivat este contaminat cu metale grele, astfel că gustul usturoiului este alterat de aceste componente ale solului. Pe de altă parte, mai este tratat cu hormoni care să oprească încolțirea, având în vedere că va fi păstrat destul de mult timp până va ajunge pe masa consumatorului.
Regulile la intrarea în țară a produselor alimentare sunt destul de stricte. Iar pentru a le putea ocoli, producătorii taie rădăcinile usturoiului, pentru a îndepărta orice urmă de pământ contaminat.
Astfel, atunci când cumperi usturoi, alege-l pe cel care mai are rădăcină, mai are acele mustăți, chiar dacă mai este și puțin pământ pe ele.
China asigură peste 80% din usturoiul care se consumă în toată lumea. Iar specialiștii spun că nu pot concura cu acest producător, din cauza prețurilor scăzute pe care le practică.
Cel mai bine este să te aprovizionezi de la producătorii locali, care cultivă în grădina proprie usturoiul și alte legume de sezon.