Gospodinele pregătesc pentru Paște multe ouă roșii. După ce această sărbătoare trece și văd că au mai rămas multe ouă se gândesc cât timp le-ar mai putea ține în frigider și cum își pot da seama că sunt stricate. Vei vedea mai jos care sunt detaliile care arată că ouăle nu mai sunt bune pentru consum.
În primul rând, este bine de precizat faptul că ouăle roșii rezistă mai mult dacă sunt păstrate intacte. Dacă sunt deja decojite acestea se vor strica mult mai repede. De asemenea, ouăle roșii nu rezistă la fel de mult în frigider precum ouăle crude, nesparte care au un termen de valabilitate chiar și de 30 de zile.
Specialiștii spun că ouăle fierte tari, în coajă, sunt sigure pentru consum aproximativ șapte zile, dacă sunt ținute corect la frigider.
Dacă în schimb ai curățat ouăle de coajă, de exemplu pentru a face ouă umplute, află că acestea rezistă în frigider numai o zi. Au termen de valabilitate de 24 de ore și se recomandă să nu mai fie consumate după acest timp.
Sfatu: ouăle fierte decojite se țin la frigider într-o pungă resigilabilă sau într-un recipient care este închis ermetic. Acest lucru pentru a nu împrumuta mirosurile altor alimente din frigider.
Citește și – Cât rezistă ouăle fierte la temperatura camerei. Detaliul important pe care trebuie să-l știi
Mai întâi de toate este foarte important raftul pe care vei pune ouăle fierte în frigider. Nu se recomandă depozitarea pe ușa frigiderului deoarece acolo sunt variații mari de temperatură, iar ouăle se vor strica mult mai repede. Ori de câte ori deschizi ușa frigiderului ouăle intră în contact cu aerul cald din casă. Același lucru trebuie făcut și cu laptele.
Cel mai bine este să ții ouăle pe un raft din interiorul frigiderului, unde temperatura este mai tot timpul constantă.
Este foarte important să îți dai seama rapid că ouăle s-au stricat deoarece consumul lor te poate îmbolnăvi. Un ou fiert stricat este ușor de recunoscut: coaja este lipicioasă, cretoasă, iar interiorul are un miros foarte urât, de putred. Trebuie aruncat imediat la gunoi.
Nu te lăsa indus în eroare de culoarea gălbenușului. Atunci când ouăle sunt fierte tari, gălbenușul capătă o culoare verde spre gri, dar acest lucru nu înseamnă că oul este stricat. Mirosul oului și aspectul cojii sunt criterii care te vor ajuta să îți dai seama dacă este stricat.