Pe timpul verii, ne bucurăm de gustul dulce și răcoritor al pepenilor, un fruct emblematic al sezonului. Cu toate acestea, există o preocupare tot mai mare cu privire la pepenii care sunt injectați pentru a le mări dimensiunea sau a le conferi un aspect mai atrăgător. Frauda în industria alimentară este regretabilă și ne afectează încrederea în produsele pe care le consumăm. Este important să știm cum să detectăm un pepene injectat și să avem control asupra calității produselor pe care le achiziționăm.
Descoperă metoda simplă și eficientă de a verifica dacă un pepene este injectat
La prima vedere, pepenele este greu de identificat dacă a fost injectat cu substanțe de creștere sau alte de chimicale pentru aspect sau culoare. Cu toate acestea există moduri de testare a pepenelui, care ne pot trezi suspiciuni:
- verifică greutatea – pepenele copt natural trebuie să se simtă greu, plin, când îl ridici. Dacă pare ușor, comparativ cu dimensiunea lui, atunci pepenele poate fi injectat;
- verifică coaja – un alt indiciu ar putea fi prezența unor mici înțepături pe coaja pepenelui injectat;
- praf alb – dacă observi la suprafața pepenelui un praf alb, spală-l bine înainte de a-l tăia. Acest praf este carbura de calciu care, la contact cu umezeala, eliberează etilenă, provocând coacerea forțată a fructului;
- codița pepenelui – dacă este uscată și de culoare maro, atunci s-a copt în mod natural. Pepenii verzi alterați pot avea o tulpină verde.
Vezi și Ce pepene îngrașă mai mult: roșu sau galben? Părerea nutriționistului
Cum verifici pepenele după ce îl tai?
- Lipsa gustului – atunci când pepenilor verzi li se injectează substanțe artificiale de creștere, acestea promovează diviziunea celulară la viteze mai mari decât cele naturale. Astfel, pepenele va fi lipsit de aroma și dulceața specifică, deoarece gustul natural dulce vine odată cu coacerea;
- Testul în apă – taie o bucată de pepene și las-o într-un bol cu apă. Dacă apa se colorează rapid în roz sau roșu, atunci pepenele este injectat. La pepenele copt natural, apa va deveni ușor tulbure;
- Test cu un disc demachiant sau bumbac – tamponează miezul pepenelui cu o bucată de bumbac. Dacă aceasta se va colora în roșu, înseamnă că pepenele a fost injectat cu colorant roșu;
- Testul timpului – păstrează pepenele verde în bucătărie timp de 2-3 zile. Deoarece injectarea fructelor cu substanțe chimice crește probabilitatea de descompunere prematură, din pepene va începe să curgă un lichid sub formă de spumă;
- Miez crăpat, găurit- crăpăturile sau găurile observate în mijlocul miezului, după ce ai tăiat pepenele, pot fi un semn că pepenele a fost injectat.
Nu există bucătar, fie el amator sau profesionist, care să nu fi experimentat măcar o dată lupta cu o ceapă „plângăcioasă”. Cunoscută pentru compușii săi…
Într-o societate care pune accent pe abilități de comunicare și interacțiuni sociale, introvertiții se pot simți adesea marginalizați, având impresia că trebuie să joace un…
Recomandări practice
- Cumpără fructe când este sezonul lor de coacere naturală.
- Chiar și atunci când achiziționezi fructe și legume de sezon, spală-le întotdeauna bine înainte de a le tăia.
- Alege surse de încredere și cumpără de la producători sau comercianți de încredere, care respectă standardele de calitate și siguranță alimentară.
Vezi și Cum păstrezi pepenele roșu proaspăt mai mult timp. Trucul banal de mare ajutor
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!