Varza murată este un aliment nelipsit din gospodăriile românilor pe timp de iarnă. Prin fermentare aceasta capătă proprietăți uimitoare pentru sănătate. De asemenea, are și un gust aparte, putând fi consumată gătită dar și ca atare, sub formă de salată. Care este semnul care arată că varza murată din butoi s-a stricat? Există câteva lucruri pe care dacă le observi e mai bine să o arunci.
Fie că este din comerț, fie că este pregătită acasă, varza murată are o perioadă destul de lungă de valabilitate. Există însă câteva detalii care necesită atenție înainte sa o consumi. În timp varza murată se poate altera.
Citește și – Ce poți face cu varza murată primăvara. Iată de ce nu trebuie să o arunci, te poți bucura în continuare de ea
În general, varza murată miroase foarte neplăcut, a acru, atunci când este deja stricată. De asemenea, culoarea ei este mult mai lăptoasă decât ar trebui, iar frunzele se înmoaie excesiv. În aceste situații este mai bine să nu o mai consumi, ci să o arunci.
În primul rând sunt contraindicate recipientele din aluminiu. Acest metal oxidează în contactul cu acidul lactic, iar gustul verzei fermentate nu va fi deloc plăcut.
De asemenea, și plasticul este destul de controversat. Chiar și așa, cele mai multe gospodine pun varza la murat în butoaie din plastic gros.
Cel maqi indicat este ca varza murată să fie ținută în butoaie de lemn, așa cum se făcea în trecut. De asemenea, se mai recomandă și găleți sau oale emailate, cu condiția ca smalțul să nu fie sărit.