Semnul clar care arată că varza murată din butoi s-a stricat. Arunc-o imediat dacă observi asta

Dacă vezi asta în butoi ar fi mai bine să nu o mai consumi deloc
Semnul clar care arată că varza murată din butoi s-a stricat. Arunc-o imediat dacă observi asta

Varza murată este un aliment nelipsit din gospodăriile românilor pe timp de iarnă. Prin fermentare aceasta capătă proprietăți uimitoare pentru sănătate. De asemenea, are și un gust aparte, putând fi consumată gătită dar și ca atare, sub formă de salată. Care este semnul care arată că varza murată din butoi s-a stricat? Există câteva lucruri pe care dacă le observi e mai bine să o arunci.

Ce valabilitate are varza murată. Cum să îți dai seama că murată s-a stricat în butoi

Fie că este din comerț, fie că este pregătită acasă, varza murată are o perioadă destul de lungă de valabilitate. Există însă câteva detalii care necesită atenție înainte sa o consumi. În timp varza murată se poate altera.

Iată cât poate fi păstrată varza murată fără să se altereze:

  • dacă este depozitată în butoaie poate rămâne proaspătă chiar și opt luni, cu condiția să stea la temperaturi între -1 și 4 grade Celsius.
  • pusă în borcan de sticlă rezistă cel mult două săptămâni. Se poate prelungi această durată dacă pui ulei deasupra, un strat de aproximativ doi centimetri.
  • varza murată din comerț, care este de obicei ambalată în pungi vidate, își păstrează calitatea și proprietățile până la 7 zile, la temperaturi de 4 grade Celsius.
  • există însă și varianta să scurgi zeama de varză și să o păstrezi apoi la congelator pentru a o folosit la sarmale sau varză călită.

Citește și – Ce poți face cu varza murată primăvara. Iată de ce nu trebuie să o arunci, te poți bucura în continuare de ea

Cum îți dai seama că este stricată varza murată

În general, varza murată miroase foarte neplăcut, a acru, atunci când este deja stricată. De asemenea, culoarea ei este mult mai lăptoasă decât ar trebui, iar frunzele se înmoaie excesiv. În aceste situații este mai bine să nu o mai consumi, ci să o arunci.

În ce nu ar trebui să depozitezi varza murată

În primul rând sunt contraindicate recipientele din aluminiu. Acest metal oxidează în contactul cu acidul lactic, iar gustul verzei fermentate nu va fi deloc plăcut.

De asemenea, și plasticul este destul de controversat. Chiar și așa, cele mai multe gospodine pun varza la murat în butoaie din plastic gros.

Cel maqi indicat este ca varza murată să fie ținută în butoaie de lemn, așa cum se făcea în trecut. De asemenea, se mai recomandă și găleți sau oale emailate, cu condiția ca smalțul să nu fie sărit.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.6 36 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *