Medicul pediatru Mihai Craiu arată care este diferența între semnele unei afecțiuni grave și o răceală banală. Prima necesită prezența la Urgențe, iar a doua poate fi tratată la medicul de familie. El face această informare în contextul în care sunt pline Urgențele cu copii cu viroze banale, dar cu febră. Tocmai acesta este simptomul care îi îngrijorează pe părinți. Iată, însă, care este semnul de pe pielea copiilor care ar trebui să îngrijoreze toți părinții
Atunci când copilul tău face febră, de obicei știi ce să-i faci. În marea majoritate a cazurilor este vorba despre o răceală banală, iar medicul îți va prescrie un tratament corespunzător. În cazuri mai grave, dacă va considera că e vorba și de o infecție bacteriană, îți va prescrie și un antibiotic pe care să i-l administrezi copilului tău. Dar există unele situații – ce-i drept, mult mai rare – în care simptomele copilului seamănă cu cele ale unei răceli ori infecții, însă au ceva în plus.
În aceste cazuri foarte rare, pe pielea micuților pot să apară mici pete roșii. Dar nici chiar acestea nu sunt întotdeauna motiv de îngrijorare. Singura situație în care e cazul să te îngrijorezi este după ce ai făcut testul paharului. Mai precis, apasă pe petele de pe pielea micuțului un pahar de sticlă transparent. Dacă vei vedea că acestea nu dispar atunci când apeși, e cazul să-l îmbraci pe micuț și să te prezinți cu el la Urgențe.
„Când un copil are febră și apar pe corpul lui mici pete (de culoare roșie sau vișinie) care NU dispar atunci când apăsăm cu un pahar de sticlă pe ele, ar putea fi grav. Foarte grav… de obicei meningită sau septicemie”, spune medicul Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.
„Dacă un copil febril face brusc o erupție pe piele este un motiv serios ca să vă sfătuiți imediat cu medicul dvs. Dacă există și durere intensă de cap, vărsături „în jet”, fără motiv, dacă este deranjat de lumină copilul dvs. sau dacă ii bombează fontanela (partea moale de lângă creștetul capului la sugari) atunci trebuie să sunați la 112. Sau să mergeți imediat la spital. Testul paharului poate face diferența dintre viață și moarte, în unele cazuri grave. Nu numai la copil…”, continuă el.
Medicul mai precizează că e foarte important să putem face diferența între o răceală banală, o erupție pe piele obișnuită și una care chiar trebuie să ne îngrijoreze.
„Febră fac toți copiii mici când răcesc. Erupție au puțini iar erupție care NU dispare la testul paharului au foarte puțini. Aceștia trebuie să ajungă imediat la medic”, mai spune el.
De asemenea, medicul mai spune că NU este nicio creștere a cazurilor de meningită sau alte afecțiuni grave. Ceea ce face el este doar să informeze părinții despre cum pot distinge o boală gravă, care necesită prezența la medic de urgență și o răceală banală, care nu ar trebui să le ridice probleme serioase. El arată doar care este semnul de pe pielea copiilor care ar trebui să îngrijoreze toți părinții.
„Deoarece mintea complicată a unora vede în spatele oricăror afirmații un scenariu, sunt nevoit să precizez că NU există acum mai multe cazuri de meningită în Romania decât acum 3, 10 sau 15 zile!”, a mai punctat medicul Mihai Craiu.
În schimb, mai spune el, sunt pline spitalele și secțiile de Urgențe cu copii cu viroze, febre, răceli. Tocmai de aceea e nevoie de această informare, pentru a ști când să te prezinți la Urgențe și când nu.