În fiecare an, pe 25 noiembrie, creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Ecaterina. Sărbătoarea este marcată cu cruce neagră în calendar. În popor, se ține cont de o serie de tradiții și obiceiuri cu ocazia acestei sărbători. Ce este bine să faci în această zi și ce să nu faci. Acatistul care se citește cu ocazia sărbătorii.
Ecaterina a fost o tânără prințesă, care a trăit la începutul secolului al IV-lea, în timpul împăratului Maximian. Tatăl ei, Contas, era guvernatorul Alexandriei. Ecaterina a avut parte de o educație aleasă și era curtată de mulți tineri din familii bune din Europa, însă nu dorea să se căsătorească decât cu cineva care i-ar fi fost superior.
Se spune că mama ei a trimis-o la un preot pentru a discuta cu el, iar Ecaterina i-a spus că nu se va mărita decât cu acela care va fi mai cunoscut, mai bogat și mai inteligent decât ea. Preotul i-a dat o icoană cu Maica Domnului și Pruncul și a trimis-o acasă. Ecaterina a avut o viziune cu Iisus, iar Acesta i-a spus că nu este vrednică să fie mireasă, pentru că nu este creștină.
Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2023. Cele mai importante sărbători din această lună
După ce s-a botezat și s-a convertit la creștinism, tânăra L-a visat din nou pe Mântuitor, care i-a spus: ”Iată, astăzi de primesc pe tine mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”. Când s-a trezit, chiar avea un inel pe deget. De atunci și-a dedicat viața credinței și a luptat pentru a răspândi creștinismul. A murit la 18 ani, ca martiră, în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor.
”Condac 1:
Vrednicei de laudă, muceniței Ecaterina, care cu darul de la Dumnezeu și cu învățătura ei cea preaînaltă a uimit știința învățaților de atunci și a întrecut limba oratorilor păgâni prin buna ei cuvântare, să-i aducem cântare de biruință, ca prin ale ei rugăciuni să ne izbăvim de ispitele vrăjmașilor și să-i cântăm: Bucură-te, Ecaterina, mare muceniță a lui Hristos!
Citește și: Cum se ține corect postul negru. Singurul lucru permis când te abții de la mâncare, puțini știu
Icos 1:
Împărătesei și Maicii lui Dumnezeu, Preacuratei Fecioare Maria, tu te-ai arătat vrednică de dragoste, înțeleaptă Ecaterina, căci cu Duhul Sfânt umbrindu-te, ai lepădat de la tine toată dorirea pământească și te-ai logodit cu Mirele tău cel ceresc spre a căpăta viață nemuritoare; pentru aceasta, îți cântăm:
Bucură-te, porumbiță cuvântătoare;
Bucură-te, dulce privighetoare;
Bucură-te, frumusețe netrecătoare;
Bucură-te, mielușea încântătoare;
Bucură-te, minte înaltă;
Bucură-te, tânără preaînvățată;
Bucură-te, fecioară blândă și înțeleaptă;
Bucură-te, inimă tare și neîntinată;
Bucură-te, lauda învățaților;
Bucură-te, dulceața maicilor;
Bucură-te, mângâierea săracilor;
Bucură-te, apărătoarea bătrânilor;
Bucură-te, Ecaterina, mare muceniță a lui Hristos!”
Citește continuarea AICI!