Înainte de Împărtășanie și după această taină sfântă, credincioșii trebuie să țină cont de câteva reguli esențiale. De altfel, nu toți oamenii se pot bucura de momentul Împărtășirii, ci doar care respectă sfaturile preoților ortodocși. Sfânta Împărtășanie și regulile pe care trebuie să le respecte orice credincios.
Sfânta Împărtășanie este considerată de către biserică un dar și nu un privilegiu. Astfel că, ea este oferită doar în momentul în care sunt respectate câteva condiții de bază.
Înainte de Paște, credincioșii merg la biserică să primească trupul și sângele Mântuitorului, pentru a întâmpina minunea Învierii așa cum se cuvine, cu liniște și pace în suflet.
Citește și: Zile libere de Paște 2023. Cât durează anul acesta minivacanța românilor
Cei care vor să se împărtășească, trebuie să se pregătească atât fizic, cât și spiritual pentru acest ritual.
Îniante de a vă împărtăși trebuie să vă spovediți în fața preotului, căruia trebuie să îi mărturisiți păcatele. Asta fac toți cei care au depășit vârsta de 7 ani. Preotul este cel care decide dacă aceste persoane sunt vrednice să primească Sfânta Împărtășanie sau nu.
Citește și: Când începe școala după vacanța de Paște. Câte zile libere au elevii
Se spune că postul curăță sufletul de orice păcat. În cazul posturilor mari, așa cum este și Postul Paștelui, preoții îi sfătuiesc pe credincioși să postească pe toată durata acestuia.
Înainte de a merge la împărtășit, credincioșii nu trebuie să mănânce. Scutite de asta sunt persoanele bolnave, care sunt în prag de moarte.
Înainte de împărtășanie este bine să vă împăcați cu cei cu care v-ați certat. Este important să fiți împăcat sufletește.
Există câteva rugăciuni pregătitoare pentru împărtășanie, rugăciuni pe care în cele mai multe cazuri le citește preotul în locul credinciosului.
„Cred Doamne și mărturisesc că Tu ești cu adevărat Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui viu, Care ai venit în lume să mântuiești pe cei păcătoși, dintre care cel dintâi sunt eu. Încă cred că acesta este Însuși Preacurat Trupul Tău și acesta este Însuși Scump Sângele Tău. Deci mă rog Ție.
Miluiește-mă și-mi iartă greșalele mele cele de voie și cele fără de voie, cele cu cuvântul sau cu fapta, cele cu știință și cu neștiință. Și mă învrednicește, fără de osândă, să mă împărtășesc cu Preacuratele Tale Taine, spre iertarea păcatelor și spre viața de veci.
Cinei Tale celei de Taină, astăzi, Fiul lui Dumnezeu, părtaș mă primește, că nu voi spune vrăjmașilor Tăi Taina Ta, nici sărutare Îți voi da ca Iuda, ci, ca tâlharul, mărturisindu-mă, strig Ție: Pomenește-mă, Doamne, întru împărăția Ta.
Nu spre judecată sau spre osândă să-mi fie mie împărtășirea cu Sfintele Tale Taine, Doamne, ci spre tămăduirea sufletului și a trupului”. Amin.
„Mulțumim Ție, Stăpâne, Iubitorule de oameni, Dătătorule de bine al sufletelor noastre, că și în ziua de acum ne-ai învrednicit pe noi de cereștile și nemuritoarele Tale Taine. Îndreptează calea noastră, întărește-ne pe noi, pe toți, întru frica Ta; păzește viața noastră, întărește pașii noștri, pentru rugăciunile și mijlocirile măritei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria și pentru ale tuturor sfinților Tăi” Amin.