Sfânta Parascheva reprezintă o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși, prăznuită în fiecare an pe data de 14 octombrie. Vezi mai jos care este semnificația atingerii moaștelor din racla Cuvioasei de la Iași.
În timpul pelerinajului de la Iași, care are loc în fiecare an, mii de oameni așteaptă ore întregi la coadă pentru a se putea ruga la moaștele Sfintei Parascheva. Despre ele se spune că au puteri miraculoase și tămăduitoare.
Potrivit religiei, Sfânta Parascheva se arată în visele oamenilor, uneori pentru alinarea celor care sunt bolnavi, alteori pentru a-i alina pe cei cu suferințe sufletești. Moaștele Sfintei Parascheva ar avea puteri vindecătoare, iar cei bolnavi își găsesc alinarea dacă ating racla unde sunt depuse acestea, scrie click.ro.
Sfânta Parascheva este cunoscută drept protectoarea femeilor însărcinate. Pe data de 14 octombrie gravidele trebuie să împartă mâncare copiilor sărmani. Astfel Sfânta Parascheva le va proteja copiii de boală și de necazuri.
În ziua de 14 octombrie, creștinii ortodocși rostesc o rugăciune puternică:
„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim.
Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.”