Sfântul Andrei reprezintă una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși. În această zi, pe 30 noiembrie, se ține cont de mai multe superstiții. Ce e bine să pui în portofel de Sfântul Andrei? Se spune că atrage norocul și banii în viața ta.
Atunci când vine vorba de tradiții și superstiții legate de această sărbătoare, printre ele se numără și cele despre noroc. Astfel, se spune că pentru a avea noroc tot anul trebuie să sfințești câteva monede pe care să le ții apoi în portofel. De asemenea, lângă monezile sfințite, este bine să ai și o cruciuliță și puțin busuioc. Se spune că dacă faci asta vei avea parte de mai mult belșug și spor în tot ceea ce înseamnă muncă.
Sfântul Andrei a fost fratele Sfântului Petru, iar cei doi au fost primii ucenici ai lui Hristos. Imediat după pogorârea Sfântului Duh, Apostolii au primit teritoriile unde vor predica. Sfântul Apostol Andrei a ajuns să predice în Scytia și Asia Mică. Cu toate acestea, Sfântul Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia. Nu se știe încă anul în care acesta a trecut la cele veșnice. Tradiția spune că a fost răstignit pe o cruce în formă de X în timpul uneia dintre persecuții, fie cea a lui Nero, fie cea a lui Domițian.
Există moaște ale Sfântului Andrei peste tot prin lume: bisericile din Cipru, în Bulgaria, Germania, Franța, dar și în România. În anul 1995 s-a decis ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată cu cruce roșie. Doi ani mai târziu, Sfântul Andrei a fost declarat Ocrotitorul României.
Iată care sunt lucrurile pe care creștinii ortodocși nu le fac pe 30 noiembrie:
Grâul pus la încolțit este una dintre cele mai importante tradiții de care credincioșii țin cont în ziua de Sfântul Andrei. Fiecare membru al familiei, trebuie să își aleagă un vas în care să pună grâul la încolțit. Se spune că înălțimea și desimea grâului crescut până la Anul Nou arată cum va fi anul viitor pentru persoana respectivă.