Sfântul Gheorghe este sărbătorit în fiecare an pe 23 aprilie, iar anul acesta sărbătoarea pică la doar o săptămână după Paștele ortodox. Învierea Domnului Isus Hristos a fost sărbătorită pe 16 aprilie, iar pe 21 aprilie credincioșii au prăznuit Izvorul Tămăduirii. Sfântul Gheorghe 2023, tradiții și obiceiuri
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, este sărbătorit în calendarul ortodox pe data de 23 aprilie. Denumit popular Sângiorz, ziua Sfântului Gheorghe 2023 marchează începutul anului pastoral și vine cu tradiții, obiceiuri și ritualuri. Acestea sunt menite să alunge farmecele și să țină la distanță bolile.
„Sfântul Gheorghe a fost unul dintre cei mai iubiți apărători ai creștinismului, viteaz conducător de oști, care și-a păstrat credința în Dumnezeu cu prețul vieții sale.
S-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină de origine greacă, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele.
Ziua Sfantului Gheorghe este denumită și Sângiorz și marchează în calendarul popular începutul anului pastoral”, se precizează în Doxologia.ro.
În dimineața zilei de Sf Gheorghe, oamenii se scaldă înainte de răsăritul soarelui într-o apă curgătoare. Se spune că așa vor fi sănătoşi tot anul şi pentru spălarea tuturor relelor.
Se crede că dacă în ziua de Sf. Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat, iar dacă e ploaie- se face grâu şi fân.
Citește și: Tradiții și obiceiuri din Săptămâna Luminată. Când poți spăla după Paște, de fapt
În dimineața de Sf. Gheorghe, înainte de a răsări soarele, fetele seamănă busuioc.
Sămânța o țin în gură ca să crească frumos și să aibă miros plăcut. Busuiocul semănat în ziua de Sângeorgiu este bun de dragoste.
Se spune că în ziua de Sf. Gheorghe e bine să te cântărești pentru a fi sănătos tot anul şi pentru a te proteja de farmece. Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine.