Sfântul Ioan Gură de Aur 2022. Ce e bine și ce nu să faci azi. Tradiții și obiceiuri pentru noroc și sănătate

Sfântul Ioan Gură de Aur 2022. Ce e bine și ce nu să faci azi. Tradiții și obiceiuri pentru noroc și sănătate

Sfântul Ioan Gură de Aur 2022. Ce e bine și ce nu să faci azi. Sfântul Ioan Gură de Aur este una dintre figurile emblematice ale Bisericii Creștine. În calendarul ortodox, el este prăznuit de în fiecare an pe data de 13 noiembrie. Iată ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi de sărbătoare.

Sfântul Ioan Gură de Aur 2022. Sărbătoare cu cruce neagră

Arhiepiscop al Constantinopolului, Sfântul Ioan Gură de Aur a fost un cunoscut teolog și predicator din secolele IV și V. A trăit între anii 347 și 407. Este considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai patrologiei creștine și recunoscut ca sfânt atât de Biserica Răsăriteană, cât și de cea Apuseană. Ambele îl venerează ca doctor al Bisericii.

După trecerea sa la cele sfinte, a fost numiti Hristosom, care în limba greacă înseamnă „Gură de Aur”. Biserica Ortodoxă îl cinstește ca sfânt și îl pomenește pe data de 13 noiembrie. Sfântul Ioan Gură de Aur a fost rânduit între Sfinții Trei Ierarhi de Biserica Ortodoxă, alături de Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Ioan Teologul, sărbătoare care are loc la data de 30 ianurie.

Sfintele Taine pe care le dezbate Sfântul Ioan Gură de Aur sunt: Sfântul Botez, Pocăința, Căsătoria, Sfânta Euharistie și Preoția.

În concepția Sfântului Ioan, Biserica este Trupul lui Hristos, credincioșii sunt mădularele acestui trup, iar Hristos este Capul Trupului: „ El i-a pus totul supt picioare, și L-a dat căpetenie peste toate lucrurile, Bisericii, care este trupul Lui, plinătatea Celui ce plinește totul în toți.” (Ef. 1, 22-23).

Sfântul Ioan Gură de Aur, tradiții

În această zi de sărbătoare, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri pentru a fi feriți de necazuri.

Se spune că în ziua praznicului Sfântului Ioan Gură de Aur nu este bine să te cerți, pentru că vor avea parte de ghinion până la finalul anului.

Pe 13 noiembrie este bine să dai de poamnă pentru sufletele celor adormiți oamenilor nevoiași.

O altă tradiție spune că în această zi nu este bine să te îndestulezi cu mâncare, deoarece Sfântul Ioan Gură de Aur trebuie cinstit prin cumpătare.

Totodată, este bine ca în fiecare an în ziua praznicului Sfântului Ioan Gură de Aur este bine să cumperi o carte de rugăciuni. Aceasta îți va lumina mintea, iar citirea ei te va feri de necazuri.

Rugăciune grabnic folositoare către Sfântul ioan Gură de Aur

O, luminătorule a toată lumea, prea­bunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorule al pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor ne­căjiți, sărguiește degrab a ne ajuta; izbă­vește turma lui Hristos de lupii ce o ră­pesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor nea­muri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică.

Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugăciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Dă­ruiește-ne iubirea și râvna ta pe care le-ai arătat Bisericii lui Hristos. Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înăl­țimea gândului smerit, spre slava lui Dum­nezeu și a noastră mântuire. Amin.

Citește și: „Rugăciune specială către Sfântul Mina. Trebuie rostită azi, 11 noiembrie, te scapă de boli și necazuri

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.6 16 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *