Sfântul Ștefan 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce e bine să faci în această zi ca să ți se împlinească dorințele

Sfântul Ștefan 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce e bine să faci în această zi ca să ți se împlinească dorințele

Sfântul Ștefan 2022. Sântul Ștefan este prăznuit în fiecare an de creștinii ortodocși în a treia zi de Crăciun, pe data de 27 decembrie. În această zi, credincioșii repsectă o serie de tradiții și obiceiuri pentru a atrage norocul în casele lor. Iată care sunt cele mai importante.

Sfântul Ștefan 2022. Tradiții și obiceiuri

Pe 27 decembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Ştefan, unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir creştin condamnat la moarte de autorităţile iudaice din Ierusalim.

Potrivit tradiției, rugăciunile adresate în a treia zi de Crăciun Sfântului Ștefan fac adevărate minuni pentru cei aflați în suferință. Pentru a primi ajutor, este bine ca aceste persoane să aducă în casa lor o icoană sfințită a Sfântului.

În această zi se pomenesc toti cei trecuți în neființă, dar în mod special cei care și-au pierdut viața în împrejurări tragice. Se împart pachete cu mâncare nu doar celor nevoiași ci și tinerilor care poartă numele Sfântului Ștefan.

Pe 27 decembrie sunt interzise deplasările în zone de munte și locuri izolate, pentru ca viața să nu vă fie pusă în pericol.

Tot în această zi, se fac fapte bune pentru pentru însănătoșirea persoanelor aproapiate grav bolnave și pentru a atrage sporul în casă.

Astăzi este bine să te împaci cu cei cu care ești certat. În unele zone din Muntenia, pe 27 decembrie, gospodinele pregătesc pâinicile lui Ștefan, din aluat asemănător celui folosit la cozonaci. După coacere, acestea se ung cu miere. Ele simbolizează pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan. Pâinicile se sfințesc la biserică și sunt împărțite copiilor nevoiași.

Sfântul Ștefan, primul martir creștin

Potrivit Noului Testament, Sfântul Ștefan era născut în Ierusalim și avea rădăcini iudaice. În timpul vieții sale, el a fost numit arhidiacon și odată cu această funcție a început să atragă atenția fariseilor.

Aceștia erau tot mai indignați că Sfântul Ștefan încerca să atragă cât mai mulți oameni către credință, predicându-le învățăturile lui Iisus Hritos. La scurt timp, Ștefan a fost dus înaintea Sinedriului, sub acuzația de blasfemie la adresa lui Moise și a lui Dumnezeu. Interogat de către Caiafa, cel care îl judecase și pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Ștefan îi acuză pe cei care doreau ca el să piară.

Ștefan a fost ucis în cele din urmă cu pietre. În timp ce era lovit cu pietre, el se ruga pentru sufletele călăilor săi: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”. Ștefan a devenit astfel primul martir creștin.

Trupul Sfântului Ștefan a fost îngropat într-o peșteră de Gamaliel.

Rugăciune grabnic folositoare către Sfântul Ștefan

„Sfinte mare mucenice al lui Hristos, Ştefane, cel ce ai preaslăvit pe Dumnezeu în trupul tău de mucenic, nu ne trece cu vederea pe noi, cei cuprinşi de ispite şi de nevoi, ci te roagă Preamilostivului Dumnezeu ca să împace lumea aceasta şi să depărteze de la noi pe tot vrăjmaşul pornit asupra noastră, pentru păcatele noastre.

Roagă-te pentru noi, sfinte al lui Dumnezeu, cu aceeaşi căldură cu care te-ai rugat pentru ucigaşii tăi! Roagă-te să depărteze de la noi tot păcatul, ispita, necredinţa, necazul, boala şi mustrarea Lui cea dreaptă şi să ne apere pe noi, poporul Său. Amin!”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.7 21 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *