În ultimii ani, sectorul imobiliar din România a cunoscut o creștere accelerată, tendință care s-a păstrat inclusiv în timpul pandemiei, deși multă lume preconiza la începutul ei contrariul. Apetitul românilor pentru propriile case este cu mult mai mare decât cel al cetățenilor din vestul Europei. Și cum cererea este mare, prețul caselor este și el din ce înc e mai mare. Însă o locuință scumpă nu înseamnă neapărat că plătești pentru o calitate superioară a construcției.
În emisiunea Ego Life, moderată de Dana Săvuică, specialiștii au explicat la ce detalii ar trebui să fim atenți înainte de achiziționarea unei locuințe.
Anul trecut sectorul imobiliar a cunoscut o creștere a prețului mediu pe metrul pătrat de 16% față de anul precedent, potrivit ultimelor statistici. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că a fost un an pandemic, dominat de incertitudini, în special din punct de vedere al locurilor de muncă.
Însă unele ansambluri rezidențiale ridicate recent lasă de dorit în ceea ce privește calitatea construcției. Iar cel care are de suferit cel mai mult de pe urma nepăsării dezvoltatorului imobiliar este clientul, care se poate trezi și cu banii dați și cu vicii grave ale locuinței pe care trebuie să le rezolve tot din buzunarul lui.
Tocmai pentru a ne feri de asemenea situații este bine să ținem seama de sfaturile specialiștilor. Iulian Nițu este inginer constructor și un dezvoltator imobiliar cu o vastă experiență în acest domeniu. Acesta recomandă cumpărătorilor în primul rând să se informeze foarte bine în privința constructorului înainte să ia decizia de a cumpăra o locuință.
„În momentul acesta, românul ar trebui să fie atent la cine construiește acea proprietate. În ziua de astăzi internetul îți oferă cam toate informațiile. Pe piață, după ultimele probleme (pandemie, război), s-au cam cernut dezvoltatorii imobiliari. Au rămas cei cu putere financiară.
Întotdeauna sfatul meu pentru client este să meargă către ansamblurile rezidențiale. Un dezvoltator care își permite să construiască un număr mare (de locuințe – n.r) , automat este un dezvoltator vechi sau unul potent financiar care niciodată nu va lăsa șantierul neterminat.
Un aspect foarte important, majoritatea caselor și blocurilor le poți vedea din stadiul de construcție”, a declarat Iulian Nițu în cadrul emisiunii Ego Life.
În ultimii ani a luat amploare un nou trend. Românii apelează tot mai des la serviciile unui designer de interior pentru a-și crea o casă de poveste. Costurile nu sunt chiar pentru toate buzunarele, dar pentru a te bucura de o amenajare cât mai armonioasă a locuinței merită fiecare ban cheltuit.
Celebrul peisagist și designer de interior Ioana Nicolescu afirmă că în detalii se află calitatea unui produs sau a unui serviciu, de aceea ne recomandă să fim foarte atenți la acest aspect.
„Românul este prea sărac să își cumpere lucruri ieftine. Din păcate acesta este adevărul. Trebuie să fim foarte atenți la detalii. Trebuie să fim foarte atenți atunci când vrem să cumpărăm un apartament sau orice altă proprietate, încă din faza de construcție. Să citim foarte bine contractul, chiar până la nivel de subnotă pentru că acolo se află chichițele pe care le vom resimți nu în primul sau al doilea an. Dar deja când ne vom instala, creditul la bancă merge în continuare și ne trezim cu o mentenanță incredibilă care nu mai poate fi susținută.
Atunci când cerem părerea unui specialist în amenajare de interior trebuie să ne gândim tot pe termen lung. Recomand să avem o mentalitate deschisă. Mai bine dau un ban mai mult, dar obțin pe termen lung o calitate bună.”, a declarat designerul.
În ceea ce privește greșelile pe care unii oameni le fac atunci când își amenajează o casă, Ioana Nicolescu declară că cele mai frecvente sunt întâlnite în amenajarea bucătăriei.
„Eu am întâlnit, la camera de bucătărie, distanța foarte mică între țeava de gaz și țeava de apă. Pentru a avea o bucătărie funcțională, între gaz și apă ar fi nemaipomenit să existe o distanță minimă de 60 cm, astfel încât în momentul montajului electrocasnicului (aragaz, plită cu inducție), zona de gătit să fie separată, pentru că cele două, dacă sunt folosite în același timp, pot provoca accidente.
Tot în bucătărie vorbim de un triunghi funcțional. Atunci când intru în bucătărie, primul drum îl fac la frigider. De la frigider merg să curăț, să spăl produsele din frigider, deci automat la chiuvetă. Și de la chiuvetă, la aragaz. Astea trei corpuri trebuie să fie într-un triunghi.”