Sfinții 40 de mucenici, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci pe 9 martie pentru noroc și sănătate

Ce să faci ca să ai noroc la bani

Scris de: Daoud Andra

08 Mar. 2024

Sfinții 40 de mucenici, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci pe 9 martie pentru noroc și sănătate

În fiecare an, pe data de 9 martie, în calendarul ortodox este marcată sărbătoarea celor 40 de mucenici. De această zi se leagă o serie de tradiții și obiceiuri de care oamenii țin cont cu sfințenie, mai ales la sate. Ce este bine să faci de Sfinții 40 de mucenici și ce activități să eviți cu orice preț.

Cine au fost cei 40 de mucenici

Ziua de 9 martie le este dedicată Sfinților 40 de mucenici de la Sevastia. Aceasta este marcată în calendarul ortodox cu cruce neagră, iar în 2024, tot pe 9 martie, este și Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă. Potrivit lui Vasile cel Mare, cei 40 de mucenici au fost soldați creștini din Capadoccia, aflați în slujba împăratului Licinius.

La începutul secolului al IV-lea, aceștia au fost detașați în regiunea Sevastia, din Armenia. După tradiția geto-dacică, ar fi fost 44 de mucenici, nu 40. Când a aflat că sunt creștini, guvernatorul Armeniei, Agricola, i-a obligat să se închine zeilor și, pentru că aceștia au refuzat, au fost închiși și bătuți cu pietre timp de 8 zile, după care aruncați într-un lac înghețat.

Citește și: De ce se mănâncă mucenici pe 9 martie. Semnificația celor 40 de Mucenici din Sevastia

Soldații au început să se roage la Dumneze și, ca printr-o minune, apa lacului s-a încălzit. Apoi, au apărut 40 de cununi strălucitoare deasupra mucenicilor. Pentru că nu au murit, guvernatorul a poruncit să fie torturați și uciși.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de mucenici

  • Cea mai cunoscută tradiție legată de ziua de 9 martie este prepararea Mucenicilor. Aceștia sunt covrigei sau colaci sub forma cifrei 8, iar în funcție de zona geografică, au denumiri diferite și se prepară diferit. În Moldova, se numesc Sfințișori și se fac din aluat dospit de cozonac, după care sunt însiropați, unși cu miere și presărați cu nucă măcinată. În Muntenia, sunt covrigei de forma cifrei 8, fierți în sirop de zahăr cu nucă.
  • Mucenicii se prepară în mod tradițional pe 8 martie, însă se consumă pe 9 martie, doar după ce au fost duși la biserică și sfințiți. De asemenea, se dau de pomană și alte alimente, iar în mod tradițional se împart nuci, fasole, alune și diverse fructe.

Citește și: De ce au mucenicii forma cifrei 8. Semnificația specială, pe care puțini români o cunosc

  • Tradiția spune că bărbații trebuie să consume 40 sau 44 de pahare cu vin, în cinstea soldaților care au pierit apărând credința.
  • La sate, oamenii aprind focuri cu rol purificator, pe dealuri sau în curte. Se spune că dacă sar peste foc, copiii vor fi protejați de boli. Femeile împrăștie cenușa în jurul gospodăriei, pentru a ține șerpii la distanță.
  • Se spune că este bine să stropești cu apă sfințită prin gospodărie, în special în grajdurile animalelor, pentru ca acestea să fie ferite de boli și de atacul fiarelor sălbatice.
  • Pe 9 martie, apicultorii curăță stupii și îi pregătesc pentru primăvară. Se crede că dacă stropești stupii cu țuică, albinele se vor înmulți.

Ce să faci pentru a avea noroc la bani

  • Se spune că pentru a atrage banii, bărbații trebuie să mănânce semințe de dovleac sau de floarea-soarelui.
  • Dacă dai de pomană nuci tinerilor căsătoriți, aceștia vor avea parte de o căsnicie fericită și trainică.
  • Se spune că tot ce este semănat pe 9 martie, va fi de 40 de ori mai roditor.

Citește și: Cum se face siropul pentru mucenicii fierți. Ingredientele de care ai nevoie

Ce să nu faci pe 9 martie

  • Chiar dacă nu este o sărbătoare cu cruce roșie, de Mucenici nu este bine să faci treabă în casă. Nu se spală, nu se coase și nu se dă cu mătura.
  • Nu este bine să dai bani cu împrumut în această zi.
  • Nu e bine să te cerți cu nimeni, pentru că vei avea parte de necazuri.
  • Se spune că dacă nu sărbătorești Mucenicii, vei avea parte de boli în următoarele 40 de zile.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *