Simona Radiș este un adevărat fenomen al canotajului românesc, reușind în cei 10 ani de sport să strângă zeci de medalii la competiții naționale și internaționale. La cei 23 de ani, tânăra demontează mitul cum că sportivii de performanță nu pot da același randament și la școală, căci Simona a fost și este în continuare un student eminent. Campioana europeană la canotaj a povestit în exclusivitate pentru EGO.ro că nu i-a fost deloc ușor să facă sport de performanță și să se dedice și studiului, însă a meritat pe deplin.
La numai 23 de ani, Simona Radiș este campioană olimpică la canotaj, iar totul se datorează pasiunii sale pentru acest sport. Deși îl practică de nici 10 ani, tânăra originară din comuna Avrămeni, județul Botoșani, susține că sportul a descoperit-o pe ea, iar de când a pus vâslele în mâini nu s-a mai despărțit de ele. Cu toate că a început să câștige medalii încă de la primele competiții, Simona nu a neglijat deloc școala, reușind să îmbine foarte bine sportul cu învățătura.
„Canotajul, de cele mai multe ori, alege nu este ales, fiindcă nu este destul de cunoscut încât să-i facă pe oameni și pe copii să meargă către el. Am fost selecționată. Nu știam la început despre ce este vorba, am aflat pe parcurs și cred că am fost atentă la detalii pentru că așa cum se vede, am reușit să ajung la un nivel foarte înalt și să am niște rezultate extraordinare destul de repede și la o vârstă destul de fragedă”, ne-a povestit Simona, care mărturisește că sportul de performanță vine însă la pachet și cu foarte multe sacrifici, printre care se numără și vacanțele destul de rare.
„Într-adevăr avem foarte puțin timp liber. La început doar bănuiam că o să fie greu, nu știam cât de greu va fi. Am aflat pe parcurs. Și totodată, tot pe parcurs a devenit din ce în ce mai greu. O dată cu vârsta și cu trecerea anilor, lucrurile s-au complicat, au devenit mai complexe. Chiar dacă avem două săptămâni sau trei săptămâni în cel mai bun caz pe an, o vacanță, cred că am învățat să ne bucurăm mai mult de ea și asta contează”, a completat campioana.
Cu toate că are 23 de ani și un metabolism foarte bun, Simona ne-a mărturisit că, la fel ca în orice sport, trebuie să facă anumite compromisuri. Cel puțin de ceva vreme, căci în adolescență s-a bazat în exclusivitate pe genă.
„Contează greutatea, dar nu foarte mult. Important este ca greutatea să vină din masă musculară, nu din grăsime. Dacă avem mai multe kilograme, dar sunt de mușchi, nu contează, în schimb, dacă suntem „pufoase” atunci este o problemă și trebuie să renunțăm la dulciuri sau alte mâncăruri care ne îngrașă”, a mai povestit Simona Radiș pentru EGO.ro, completând că până de curând se număra printre acele femei care, oricât de mult ar fi mâncat, reușea să nu pună nici măcar un gram de grăsime.
„Eu am fost printre cazurile acelea speciale în care mănânci foarte mult și nu te îngrași. Toată lumea era invidioasă pe mine, dar acum mi-a venit și mie rândul să fiu invidioasă pe alte colegii fiindcă nu mai pot să mănânc cum o făceam înainte. Am mai multă grijă pentru a mă menține. Am colege care mănâncă extraordinar de mult și sunt mult mai slabe decât mine. Trebuie să fiu totuși mulțumită cu felul meu de a fi și cu organismul meu”.
La cei 1.84 metri și o siluetă impecabilă, Simona ar putea trece cu ușurință drept fotomodel, însă ne mărturisește că nu este atrasă de acest domeniu, ba mai mult, nici nu cred că ar fi în tiparele designerilor autohtoni.
„Nu s-a întâmplat să primim oferte de la designeri. Pentru Cătălin Botezatu cred că ar trebui să mai dăm jos vreo 15 kilograme, nu știu. Doar dacă merge el pe un alt tip, pe un subiect sportiv. Atunci ne-am potrivi perfect”, ne-a mai declarat amuzată tânăra. Mai mult decât atât nici nu ar avea timp pentru astfel de activități, căci, în continuare, pe lângă sportul de performanță, continuă să studieze. Simona a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport și acum se pregătește pentru master. Nu a împins-o nimeni de la spate să fie un elev la fel de silitor cum este ca sportiv, ci singură și-a dorit să aibă aceste performanțe.
„Părinții nu mi-au spus niciodată să merg spre canotaj sau să nu merg, ori să mă opresc din a face sport. M-au susținut oricum. Ce este important de spus este că, da, învățam foarte bine înainte și am făcut față foarte bine și când făceam sport. Chiar și acum, pentru că eu continui școala. Este acel concept greșit cum că cei care pleacă la sport, renunță la școală. Nu este adevărat. Lucrul acesta trebuie schimbat în mentalitatea tuturor. Dimpotrivă. Sportul te disciplinează și reușești să te concentrezi mult mai mult și pe partea cu școala, unde înveți mult mai ușor și ești mult mai atent. În plus ai și posibilitatea de a te dezvolta ca persoană în domeniul sportului”, ne-a mai declarat Simona.
De altfel, recunoaște că pentru a putea excela în aceste domenii, a fost nevoită să renunțe, în trecut, la multe activități pe care le aveau alți copii de vârsta ei.
„Am jucat șotron și „lapte gros” și toate jocurile copilăriei până la canotaj. Într-adevăr, o dată cu sportul s-au rărit jocurile și ieșirile în oraș, dar nu am niciun regret sau vreo părere de rău fiindcă noi suntem un colectiv foarte mare și nu te plictisești niciodată. Timp de ieșit în oraș și de mers în club avem o grămadă fiindcă suntem foarte tinere, iar viața sportivă se va sfârși la un moment dat. Putem să facem petreceri, să ne distrăm bine. Snagov-ul este frumos și cred că multă lume ne invidiază că avem șansa de a sta acolo zilnic”, a mai completat campioana olimpică pentru EGO.ro.
Video: Daniel Bălan