Elevii se clasa a VIII-a vor intra în atmosfera de examen în curând, odată cu simulările pentru Evaluarea Națională 2024. Acestea sunt programate să aibă loc în săptămâna 5-11 februarie, potrivit calendarului oficial. Modele de subiecte la limba română pentru simulare: ce ar putea avea de rezolvat elevii. Ce s-a scos din programa pentru simulare.
Luni, 5 februarie, încep probele la simularea pentru Evaluarea Națională 2024. Prima probă este cea la limba română, urmând cea de la matematică și de la limba maternă. Potrivit procedurii stabilite de Ministerul Educației, la simulare colțul lucrării nu se sigilează. După ce elevii termină de redactat subiectele, acestea vor fi scanate în clasă și încărcate pe platforma digitalizată, pentru a fi corectate.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că lucrările candidaților vor fi repartizare în mod aleatoriu către profesori din alte județe, pentru a fi corectate. Elevii vor afla notele, la două săptămâni și jumătate de la simulare.
Prima prodă de la simulare va fi cea la limba română. Elevii de clasa a VIII-a vor susține simularea luni, 5 februarie, începând cu ora 9:00. Candidații au la dispoziție două ore pentru a rezolva toate subiectele. Dat fiind faptul că mai sunt câteva luni până la finalul anului școlar și elevii nu au apucat să parcurgă toată materia, simularea se va da din noțiunile care au fost predate până acum.
Potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial pe 7 decembrie 2023, au fost eliminate unele conținuturi din programa la limba română, dar și din cea la matematică. Iată ce nu va fi cuprins în subiectele de la simulare:
În unele județe, a fost organizată deja simularea la Evaluarea Națională 2024. Elevii din Brăila, de exemplu, au susținut deja probele, iar un exemplu de subiect poate fi văzut în galeria foto.
După proba la limba română, de luni, 5 februarie, urmează cea la matematică. Marți, 6 februarie, elevii de clasa a VIII-a susțin proba la simulare la matematică, iar miercuri, 7 februarie, au loc simulările la limba maternă, pentru elevii care fac parte din grupuri de minorități naționale.
Urmează corectarea lucrărilor, potrivit procedurii stabilite de Ministerul Educației. Lucrările vor fi încărcate pe platforma online, pentru a fi corectate de profesori din alte județe.
Citește și: Prima vacanță pentru elevii români, după ce vor începe școala pe 8 ianuarie 2024
Pe 23 februarie, elevii care au susținut simularea la Evaluarea Națională își vor afla notele. Rezultatele vor fi anonime și nu se trec în catalog, decât la solicitarea scrisă a elevului, transmite Ministerul Educației.
”Art. 6. — (1) Comunicarea rezultatelor obținute la simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și la simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2023—2024, se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.”, se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial.